Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
6 personer
- 4-5 dl arborioris
- 2 schalottenlökar
- 5 hg blandsvamp eller skogschampinjoner från butiken
- 2-3 msk olivolja
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 1-1,5 l höns eller grönsaksbuljong
- 2 dl riven parmesan
- 1 msk smör/mjölkfritt margarin
Gör så här:
- Ansa lök och svamp
- Hacka löken och dela svampen i mindre bitar
- Lägg undan 1 hg av svampen till senare
- Fräs lök och svamp i olivoljan
- Tillsätt riset och låt det bli glansigt
- Häll på vinet och låt det koka in
- Häll i buljong så att riset täcks och fortsätt att koka sakta under omrörning
- Fyll på med mer buljong vartefter den kokar in
- Fortsätt att koka tills riset är färdigt men har en liten fast kärna kvar
- Medan risotton kokar steker du den sparade svampen länge på låg värme tills den blir brynt
- När risotton kokat klart rör du ner parmesan och smör och toppar med den stekta svampen
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och uteslut parmesanen
Vegan
Uteslut parmesan, använd grönsaksbuljong och mjölkfritt margarin
IBS
Använd laktosfritt smör och uteslut parmesan, byt svampen mot zucchini
Viktväktare
Liten portion?
Fiskätare
Dryckesförslag
Briccotondo Barbera nr 2773, 95:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl