Svamprisotto med stekt kycklingbröst eller sojafilé

Alla, Fiskätare, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Varmrätt, Vegan, Viktväktare

En smakrik risotto med svamp ifrån skogspromenaden eller butiken värmer i höstrusket. Till risotton serverar jag stekt majskycklingbröst eller sojafilé.

6 personer

Kyckling

  • 0,9-1 kg kycklingbröstfilé med skinn (gärna svensk majskyckling)
  • 3 msk smör
  • Salt och svartpeppar

Risotto

  • 4 dl arborioris (risottoris)
  • 1 schalottenlök
  • 1 l rensad svamp
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 7-8 dl kyckling- eller svampbuljong (eller fond + vatten)
  • 2 dl riven parmesan
  • 2 msk smör
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • En fräsch sallad
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Kyckling

  • Sätt på ugnen 225oC
  • Krydda kycklingfiléerna och bryn dem i smör i varm panna
  • Lägg över kycklingen i en ugnssäker form
  • Sätt i en stektermometer i tjockaste delen
  • Ställ in kycklingen i ugnen och stek till 75oC innertemperatur eller tills köttsaften är ofärgad
  • Låt kycklingen vila medan risotton blir klar
  • Om du väljer sojafilé: stek den enligt anvisning på förpackningen

Risotto

  • Värm buljongen
  • Finhacka det mesta av svampen (spar lite till garnering)
  • Fräs lök och svamp i smöret
  • Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter
  • Häll på vinet och låt det koka in
  • Späd med buljongen lite i taget
  • Låt koka ca 20 minuter (eller till risotton är krämig och riset har lite tuggmotstånd kvar)
  • Rör ner parmesanosten och krydda med salt och svartpeppar (tänk på att osten är salt)

Servering

  • Stek resten av svampen i smör
  • Servera risotton med stekt kyckling eller sojafilé, stekt svamp som garnering och gärna en fräsch sallad

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfritt smör och uteslut parmesanosten

Vegan

Använd mjölkfritt margarin och sojafilé

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Använd laktosfritt smör och uteslut svamp och lök i risotton

Viktväktare

Stek kycklingen i ugnen utan att bryna innan.

Fiskätare

Använd sojafilé

Dryckesförslag

Bourgogne Rouge, pinot noir nr 5475, 109:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng