Surdegsbröd blir saftigt och hållbart. Har du inte egen surdeg finns det att köpa i butiken. Den brukar stå bredvid den färska jästen. Det är enkelt att baka surdegsbröd men du behöver starta två dagar innan brödet ska ätas.

Ett stort bröd eller två mindre

Dag 1

  • 150 g surdeg
  • 0,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 0,5 dl kallt vatten

Dag 2

  • surdegen från dag 1
  • 400 g kallt vatten
  • 630 g siktat dinkelmjöl
  • 10 g färskjäst för matbröd
  • 20 g salt

Dag 3

  • Dinkelmjöl till utbakning
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Dag 1

  • Blanda surdegen med dinkel och vatten i en burk som rymmer 1 liter och låt stå i rumstemperatur

Dag 2

  • Blanda surdegen från dag 1 med alla ingredienser utom saltet i en stor degskål
  • Arbeta degen med maskin eller för hand 10 minuter
  • Blanda i saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter
  • Lägg degen i en stor skål eller plastlåda som rymmer 7-8 liter och täck över med plast eller lock
  • Ställ degen i kylen över natten

Dag 3

  • Arbeta degen för hand och gör ett stort bröd eller 2 mindre
  • Låt brödet jäsa i rumstemperatur 1 timma eller mer
  • Sätt på ugnen på 275 oC och ställ in en plåt (som du inte är rädd om) på botten i ugnen.
  • Sätt en ugnstermometer i brödet
  • Ställ i brödet i ugnen och häll 2 dl kokande vatten i plåten på botten
  • När temperaturen i brödet är ca 90 oC tar du ut vattenplåten (den är nog tom nu) och släpper ut ångan i ugnen.
  • Grädda till brödet till 98 oC innertemperatur.
  • Låt brödet kallna på galler utan duk.

Glutenfri

Välj ett glutenfritt bröd istället

Laktosfri

Vegan

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Viktväktare

Fiskätare

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng