Surdegsbröd med dinkelmjöl
Surdegsbröd blir saftigt och hållbart. Har du inte egen surdeg finns det att köpa i butiken. Den brukar stå bredvid den färska jästen. Det är enkelt att baka surdegsbröd men du behöver starta två dagar innan brödet ska ätas.
Ett stort bröd eller två mindre
Dag 1
- 150 g surdeg
- 0,5 dl siktat dinkelmjöl
- 0,5 dl kallt vatten
Dag 2
- surdegen från dag 1
- 400 g kallt vatten
- 630 g siktat dinkelmjöl
- 10 g färskjäst för matbröd
- 20 g salt
Dag 3
- Dinkelmjöl till utbakning
Gör så här:
Dag 1
- Blanda surdegen med dinkel och vatten i en burk som rymmer 1 liter och låt stå i rumstemperatur
Dag 2
- Blanda surdegen från dag 1 med alla ingredienser utom saltet i en stor degskål
- Arbeta degen med maskin eller för hand 10 minuter
- Blanda i saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter
- Lägg degen i en stor skål eller plastlåda som rymmer 7-8 liter och täck över med plast eller lock
- Ställ degen i kylen över natten
Dag 3
- Arbeta degen för hand och gör ett stort bröd eller 2 mindre
- Låt brödet jäsa i rumstemperatur 1 timma eller mer
- Sätt på ugnen på 275 oC och ställ in en plåt (som du inte är rädd om) på botten i ugnen.
- Sätt en ugnstermometer i brödet
- Ställ i brödet i ugnen och häll 2 dl kokande vatten i plåten på botten
- När temperaturen i brödet är ca 90 oC tar du ut vattenplåten (den är nog tom nu) och släpper ut ångan i ugnen.
- Grädda till brödet till 98 oC innertemperatur.
- Låt brödet kallna på galler utan duk.
Glutenfri
Välj ett glutenfritt bröd istället
Laktosfri
Vegan
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd