Stekt gösfilé eller sojafilé med basilikasås och pressad potatis
Den stekta gösen eller sojafilén blir riktig festmat tillsammans med den örtiga basilikasåsen.
6 personer
Gös- eller sojafilé
- 1 kg gösfilé eller sojafilé
- 1 tsk salt
- 0,5 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 4 msk smör eller mjölkfritt margarin
- 4 hg skalade färska räkor
Sås
- 4 dl torrt vitt vin
- 2 fisk- eller grönsaksbuljongtärningar
- 1 skivad vitlöksklyfta
- 2 dl creme fraiche kokbar (valfri fetthalt) eller sojafraiche
- 1 kruka basilika
- 150 g smör eller mjölkfritt margarin
- 1/4 krm cayennepeppar
Till servering
- 6 portioner kokt pressad potatis
- Basilikablad

Gör så här:
Sås
- Blanda vin, buljongtärning och vitlök i en kastrull
- Koka upp och låt koka tills ca 2 dl återstår
- Tillsätt creme fraiche/sojafraiche
- Låt koka ytterligare 1 minut
- Sila av vitlöken
- Lägg basilikabladen (spara några till garnering) och smöret/margarinet i en matberedare
- Häll på den varma vinblandningen och kör till basilikan är finfördelad och såsen är grönprickig
- Häll tillbaka såsen i kastrullen och ge ett uppkok straxt före servering
Tillbehör
- Skala och koka potatisen
- Rensa räkorna
Gös- / sojafilé
- Salta filéerna och vänd i mjölet
- Hetta upp smöret/margarinet i en stekpanna
- Stek filéerna gyllenbruna ca 2 minuter per sida
- Låt räkorna steka med sista minuten
Servering
- Servera filéerna nystekta med basilikasås och pressad potatis
- Garnera med räkor och basilikablad

Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl

Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan
Använd sojafilé, sojafraiche, mjölkfritt margarin, grönsaksbuljongtärning. Uteslut räkorna.
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Använd glutenfritt mjöl och laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare
Använd mager creme fraiche och minska smöret till 25 g. Stek filéerna i belagd panna med minimalt med smör.

Fiskätare
Dryckesförslag
Chablis Premier Cru Beauroy 7125, 195:-