Skaldjursterrine eller avokado med tångkaviar
Detta är en riktigt festlig entré på kalaset. Det är också bra att det går att förbereda det mesta dagen innan. Om dina gäster hellre vill ha ett veganskt alternativ kan du servera grönsaksterrine (se separat recept)
8-10 personer
Terrine
- 400 g torskfilé (färsk fisk)
- 125 g laxfilé (färsk fisk)
- 0,5 msk salt
- 2 äggvitor
- 2,5 dl mellangrädde
- 125 g kräftstjärtar i lake
- 0,5 kruka dill
Örtcrème
- 1 kruka dill
- 1 kruka gräslök
- 150 g färskost (t.ex. Philadelphia)
- 1 dl crème fraiche
- 1 krm saltÖrtolja
- 0,5 kruka dill
- 0,5 kruka gräslök
- 0,75 dl olivolja
- 1 krm salt
Till servering
- 150 g regnbågsrom (eller annan rom)
- 1 paket mangold småblad
- Dill
Gör så här:
Terrine
- Sätt ugnen på 150oC
- Välj färska fiskfiléer. Frysta filéer ger en vattnig terrine
- Skär fiskfiléerna i bitar.
- Kör fisken i mixer med salt och äggvitor en halv minut
- Tillsätt grädden och mixa till en slät färs (några minuter)
- Lägg färsen i en skål
- Hacka kräftstjärtarna grovt och hacka dillen
- Blanda fiskfärsen med skaldjur och dill
- Klä en avlång ugnsform (ca 1 l) med bakplåtspapper
- Häll färsen i formen och sätt i en ugnstermometer
- Vik över papprets kanter över färsen och ställ formen i en långpanna i ugnen
- Häll kokande vatten i långpannan och grädda till 60oC innertemperatur
- Låt svalna och låt sedan stå i kylen över natten
Örtcrème
- Finhacka dill och gräslök
- Rör ihop färskosten med crème fraiche och örterna
- Smaka av med salt
Örtolja
- Mixa dill, gräslök och olivolja
- Smaka av med salt
Servering
- Lägg skivor av terrinen på tallrikar
- Spritsa på örtcrème och droppa örtolja brevid
- Garnera med regnbågsrom, mangoldblad och dill
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Välj grönsaksterrine (se separat recept)
IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter
Viktväktare
Använd mager crème fraiche och lite örtolja
Fiskätare
Dryckesförslag
Vinförslag: Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:-
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel alkoholfri mousserande nr 1932, 57:-