Saffransmazarin
Mazariner med doftande gul saffransfyllning och frasigt skal
10-12 mazariner
Mördeg
- 75 g smör/mjölkfritt margarin
- 1,5 dl potatismjöl
- 0,5 dl majsmjöl
- 0,5 dl maizena
- 0,5 dl socker
- 1,5 msk vatten
- 1 msk ljus sirap
Fyllning
- 50 g smör/mjölkfritt margarin
- 150 g mandelmassa (kan bytas mot 75 g macadamianötter och 75 g florsocker + lite vatten)
- 1,5 dl grädde/sojagrädde
- 3 msk potatismjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 paket saffran
Topping
- Florsocker
- Vatten
Gör så här:
Degskalet
- Smörj mazarinformarna
- Bland de torra ingredienserna
- Skär smöret/margarinet i kuber och fördela i mjölblandningen
- Tillsätt vatten och sirap
- Arbeta ihop alla ingredienserna till degskalet
- Kavla ut degen mellan bakplåtspapper
- Låt vila en stund i kylen
- Klä mazarinformarna med degen
Fyllningen
- Rör rumsvarmt smör/margarin smidigt
- Tillsätt riven mandelmassa och grädde
- Blanda potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten
- Fördela fyllningen i formarna och släta till ytan
Grädddning
- Sätt på ugnen på 175oC
- Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca15 minuter
Strö gärna florsocker över de färdiga mazarinerna eller rör florsocker och vatten till en glasyr att toppa mazarinerna med
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Använd mjölkfritt margarin och sojagrädde
IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter och ersätt mandelmassan med en massa blandad av macadamianötter, florsocker och lite vatten
Viktväktare
Välj annat bakverk t.ex. pepparkakor
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Kaffe eller te passar bra