Potatisgratäng
Potatisgratängen sprider en doft av vitlök i köket när ugnen öppnas. Servera den rykande het.
6 personer
- 1,5 kr fast potatis
- 8 dl standardmjölk/sojamjölk
- 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 dl riven ost/sojaost
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 oC.
- Skala potatisen och skiva tunnt
- Koka upp mjölken/sojamjölken i en tjockbottnad kastrull
- Blanda i vitlök, salt och svartpeppar
- Lägg i potatisen i kastrullen och koka sakta under omrörning (rör hela tiden mot botten så det inte fastnar)
- Koka tills potatisen är mjuk och mjölken blivit krämig
- Häll över potatis och mjölk i en gratängform
- Strö över riven ost/sojaost (hit kan du förbereda)
- Grädda gratängen i 20-30 minuter tills den fått fin färg
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri mjölk och uteslut osten
Vegan
Använd sojamjölk och sojaost
IBS
Använd laktosfri mjölk och uteslut vitlöken
Viktväktare
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik