Potatisgratängen sprider en doft av vitlök i köket när ugnen öppnas. Servera den rykande het.

6 personer

  • 1,5 kr fast potatis
  • 8 dl standardmjölk/sojamjölk
  • 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost/sojaost
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt på ugnen på 200 oC.
  • Skala potatisen och skiva tunnt
  • Koka upp mjölken/sojamjölken i en tjockbottnad kastrull
  • Blanda i vitlök, salt och svartpeppar
  • Lägg i potatisen i kastrullen och koka sakta under omrörning (rör hela tiden mot botten så det inte fastnar)
  • Koka tills potatisen är mjuk och mjölken blivit krämig
  • Häll över potatis och mjölk i en gratängform
  • Strö över riven ost/sojaost (hit kan du förbereda)
  • Grädda gratängen i 20-30 minuter tills den fått fin färg

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfri mjölk och uteslut osten

Vegan

Använd sojamjölk och sojaost

IBS

Använd laktosfri mjölk och uteslut vitlöken

Viktväktare

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng