Portabello med linser, rostad morot, selleripuré och rödvinssky
Portabellon har huvudrollen och serveras med säsongens fina morötter, linser, selleripuré och rödvinssky.
6 personer
- 8-12 portabellosvampar (beroende på storlek)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar konserverade linser
- 8 hg morötter
- Olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- Selleripure
- 3 medelstora potatisar
- 5 hg rotselleri
- 1 dl havregrädde
- 2 msk mjölkfritt margarin
- Salt
- Svartpeppar
- Rödvinssky
- 4 dl rödvin
- 4 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 100 g mjölkfritt margarin
- Salt
- Svartpeppar

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200oC
- Skala morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta.
- Skala potatis och selleri och skär i mindre bitar (potatisen större än sellerin eftersom potatisen kokar fortare).
- Skölj linserna och låt dem rinna av.
- Koka rödvin, vatten och fond tills 3 dl återstår. Värm straxt för servering och vispa i margarinet.
- Stek morötterna i ugnen i ca 20 minuter
- Koka potatis och selleri mjuka i lätt saltat vatten (15-20 minuter)
- Mixa till puré med havregrädde och margarin. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Drag av hattskinnet på Portabellon och stek sakta i olivolja och pressad vitlök. Ta upp svampen och värm linserna i stekpannan.
- Servera med selleripuré, morötter, rödvinssky och gärna en sallad

Glutenfri

Laktosfri

Vegan
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Välj annan varmrätt

Viktväktare
Använd kokvattnet till selleripurén och minska margarinet

Fiskätare
Dryckesförslag
Fontanafredda Barbaresco nr 75182, 169:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl