Portabello med linser, rostad morot, selleripuré och rödvinssky
Portabellon har huvudrollen och serveras med säsongens fina morötter, linser, selleripuré och rödvinssky.
6 personer
- 8-12 portabellosvampar (beroende på storlek)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar konserverade linser
- 8 hg morötter
- Olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- Selleripure
- 3 medelstora potatisar
- 5 hg rotselleri
- 1 dl havregrädde
- 2 msk mjölkfritt margarin
- Salt
- Svartpeppar
- Rödvinssky
- 4 dl rödvin
- 4 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 100 g mjölkfritt margarin
- Salt
- Svartpeppar
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/portabello.jpg)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200oC
- Skala morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta.
- Skala potatis och selleri och skär i mindre bitar (potatisen större än sellerin eftersom potatisen kokar fortare).
- Skölj linserna och låt dem rinna av.
- Koka rödvin, vatten och fond tills 3 dl återstår. Värm straxt för servering och vispa i margarinet.
- Stek morötterna i ugnen i ca 20 minuter
- Koka potatis och selleri mjuka i lätt saltat vatten (15-20 minuter)
- Mixa till puré med havregrädde och margarin. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Drag av hattskinnet på Portabellon och stek sakta i olivolja och pressad vitlök. Ta upp svampen och värm linserna i stekpannan.
- Servera med selleripuré, morötter, rödvinssky och gärna en sallad
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Laktosfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Vegan
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
IBS
Välj annan varmrätt
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd kokvattnet till selleripurén och minska margarinet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Fontanafredda Barbaresco nr 75182, 169:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl