Pizza
Pizza är bjudmat för alla. Låt gästerna lägga på valfri topping. Bara fantasin sätter gränserna.
6 personer
- 6 pizzabottnar, köpta eller hemgjorda (se separat recept)
Pizza bianco – topping (räcker till 6 pizzor)
- 1 dl crème fraiche / sojafraiche
- 1 burk (ca 300 g) marinerade kronärtskockor / marinerad paprika
- 3 hg champinjoner /zucchini
- 1 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
- 1,5 dl oliver (helst med kärnor)
- 3 paket (ca 125 g i varje) mozzarella /sojaost ”mozzarella”
- 1 påse (ca 60 g) pinjenötter
- 1 påse (ca 65 g) ruccola
- 1 dl hyvlad parmesan/sojaost
Förslag till annan topping
- Tomatpuré
- Prosciutto
- Salami
- Sardeller
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250-300oC.
- Ställ in 2 plåtar i ugnen
- Fräs champinjoner /zucchini i olivolja – krydda med salt och svartpeppar
- Lägg pizzabottnarna på bakplåtsppaper – dela gärna bottnarna så att alla kan börja äta samtidigt
- Bred crème fraiche eller tomatpuré på pizzabottnarna – spara en kant runt om
- Lägg på valfri topping men spara ruccola och parmesan/sojaost till efter gräddningen
- Flytta över bakplåtspappren med pizzorna till de varma plåtarna
- Grädda pizzorna ca 15 minuter eller tills kanterna är frasiga
- Ta ut pizzorna och lägg på ruccola och parmesan/sojaost
- Servera rykande varma
Glutenfri
Använd glutenfri pizzabotten
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche och sojaost
Vegan
Använd sojafraiche och sojaost
IBS
Använd glutenfri pizzabotten eller gör egen med surdeg och dinkel. Använd laktosfri crème fraiche och byt champinjoner och kronärtskockor mot zucchini och paprika.
Viktväktare
Ta lite ost och öka ruccolan
Fiskätare
Välj grönsaker, sardeller och ost på pizzan
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Briccotondo Barbera nr 2773, 89:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl