Paella med skaldjur
Den spanska paellan kan göras på många olika sätt. Här har jag valt musslor och räkor.
6 personer
- 800 g färska räkor
- 1 nät blåmusslor
- 0,5 dl olivolja
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 1 msk paprikapulver
- 1 paket (0,5 g) saffran
- 5 dl paellaris (eller risottoris)
- 3 hg körsbärstomater
- 8-9 dl kokande vatten
- 3 msk grönsaksfond
- Salt, nymalen svartpeppar
- 3 dl frysta gröna ärtor
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök och skär paprikan i småbitar
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna eller traktörpanna
- Fräs lök, vitlök och paprika i oljan ett par minuter
- Tillsätt saffran och paprikapulver
- Tillsätt riset och fortsätt fräsa ett par minuter
- Krydda med salt och peppar
- Tillsätt vattnet, grönsaksfond och tomater
- Låt koka upp och fortsätt småputtra under lock tills riset är klart (ca 15 minuter)
- Kolla på slutet så att riset inte kokar torrt
- Skrubba musslorna och tag bort dem som är trasiga eller inte stängs
- Lägg musslorna i pannan och låt koka 5 minuter under lock
- Tag bort de musslor som inte öppnat sig
- Lägg i räkor och ärtor och lägg på locket igen
- Stäng av värmen och låt pannan stå med locket på minuter tills räkor och ärtor är varma
- Servera direkt ur pannan
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
Välj paella med sojafilé och vegokorv (se separat recept)
IBS
Uteslut vitlök, lök och fonden om den innehåller lök.
Viktväktare
Minska olivoljan till hälften
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Couvent des Jacobins vitt nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl