Ossobuco med gremolata
Ossobuco är ett långkok som tillsammans med gremolatan ger härliga dofter i köket och smak som för tankarna till Italien.
6 personer
Ossobuco
- 4 morötter
- 2 selleristjälkar
- 3 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 6-8 skivor kalvlägg eller 7 hg sojafiléer
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 1 burk hela körsbärstomater
- 1 knippa persilja (hackad)
- 2-3 dl köttbuljong (fond + vatten)
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 2 lagerblad
- Olivolja
- Salt
- Svartpeppar
Gremolata
- Rivet skal från 2 citroner
- 2 knippor persilja (hackad)
- 4 vitlöksklyftor (rivna eller finhackade)
Gör så här:
Ossobuco
- Sätt på ugnen, 175oC.
- Ansa grönsakerna och hacka fint.
- Fräs i olivolja i en gryta med lock (som tål att stå i ugnen)
- Salta och peppra köttskivorna och bryn i olivolja i en stekpanna
- Lägg köttet på grönsakerna i grytan.
- Häll vitt vin i stekpannan och koka ihop något.
- Lägg i tomaterna med sitt spad, persilja timjan och oregano.
- Koka upp och krydda med salt och svartpeppar.
- Häll tomatröran ovanpå köttet i grytan.
- Häll över 2 dl köttbuljong och lägg i lagerbladen.
- Koka upp grytan på spisen och ställ sedan in den i ugnen.
- Låt stå i ugnen 2-3 timmar.
- Titta till grytan några gånger under tiden
- Häll på mer köttbuljong om det ser torrt ut.
Gremolata
- Blanda rivet citronskal med persiljan och vitlöken
- Strö gremolata över grytan vid servering.
Till servering
- Servera gärna med saffransris och sallad.
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta sojafiléer.
IBS
Uteslut lök och vitlök.
Viktväktare
Fiskätare
Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta torskfiléer.
Dryckesförslag
Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-