Makrillfilé / sojafilé med färskpotatis och citroncrème
Makrill är en känslig fisk. Den ska helst ätas alldeles nyfångad. Om du inte kan hitta nyfångad är det bättre att använda fryst. Här grillar jag makrillfiléerna på kolgrill.
6 personer
- 1-1,2 kg makrillfilé/sojafilé
- 1 kg färskpotatis
- 3 dl crème fraiche/sojafraiche
- 1 citron (rivet skal och saft)
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
Makrill
- Skär bort benraden som sitter mitt i makrillfiléerna (sen ser filéerna ut som ett par byxor)
- Gnid in fisken med lite rapsolja
- Vänta med att salt och peppar till strax innan fisken grillas
- Fisken grillas när potatisen nästan är färdig
- Grilla fisken först på köttsidan och sedan på skinnsidan på het grill
Sojafilé
- Gnid in filéerna med rapsolja
- Krydda gärna med salt och peppar redan nu
- Grilla filéerna när potatisen är nästan färdig
Citroncème
- Tvätta citronen noga
- Riv skalet på rivjärn
- Pressa citronen
- Blanda crème fraiche/sojafraiche med citronskal och saft
- Smaka av med lite salt
- Servera med nykokt potatis
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche
Vegan
Använd sojafilé och sojafraiche
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd laktosfri crème fraiche
Viktväktare
Använd mager crème fraiche
Fiskätare
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins pinot noir nr 5283, 149:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl