Lammfärsbiffar eller sojabiffar med klyftpotatis och tzatziki
Lammfärsbiffar inlindade i Prosciutto blir saftiga och får smak av skinkan. Jag serverar gärna biffarna med klyftpotatis och tzatziki. Receptet på tzatzikin fick jag av en kock på Kreta för många år sedan. Om dina gäster hellre äter vegansk mat serverar du sojabiffar.
6 personer
Lammfärsbiffar eller färdiga frysta sojabiffar
- 600g lammfärs
- 8 skivor Prosciutto
- 1-2 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar från kvarn
Tzatziki
- 25 cm grovriven gurka
- 1/4 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
- 1 msk olivolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl matlagningsyoghurt/sojghurt
- Salt, svartpeppar
Klyftpotatis
- 600-700g potatis (t.ex. Asterix)
- Olivolja
- Salt
Gör så här:
Tzatziki
- Riv gurkan och blanda med salt – låt rinna av i durkslag
- Blanda ingredienserna till såsen
- Krama ur gurkan och rör ner i såsen
Klyftpotatis
- Sätt på ugnen, 225 oC
- Borsta potatisen och klyfta den.
- Lägg potatisen i långpanna och ringla lite olivolja över. Salta lätt.
- Rör om och sätt in i nedre delen av ugnen.
Lammfärsbiffar
- Krydda lammfärsen med pressad vitlök, nymalen svartpeppar och salt.
- Forma färsen till 8 biffar och linda en skiva Prosciutto runt.
- Ta ut plåten med potatisen ur ugnen och rör om och ställ tillbaka.
- Lägg biffarna i en ugnsform och ställ in i övre delen av ugnen i 10-15 minuter.
Sojabiffar
- Stek biffarna enligt anvisning på förpackningen
Servering
- Servera lammfärsbiffarna med tzatziki och klyftpotatis.
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri yoghurt
Vegan
Använd sojabiffar och sojghurt
IBS
Uteslut vitlöken. Använd laktosfri yoghurt
Viktväktare
Fiskätare
Använd sojabiffar
Dryckesförslag
Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-