Kryddiga äpplen med calvados och vaniljglass
De svenska äpplena är jättefina nu. Jag steker dem i smör och kryddar med råsocker, kanel, kardemumma och calvados. Till äpplena serverar jag en len vaniljglass.
6 personer
- 5-8 äpplen (gärna svenska)
- 3 msk smör/mjölkfritt margarin
- 3 msk råsocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk kardemumma (gärna stött i mortel)
- 3 msk calvados (kan uteslutas)
- 6 portioner vaniljglass/vegoglass
Gör så här:
- Dela äpplena i tunna klyftor – de behöver inte skalas.
- Smält smöret i en stekpanna och stek äppleklyftorna
- Strö över råsocker, kanel och kardemumma och fräs någon minut
- Häll på calvados och låt puttra någon minut – lite längre om du vill koka bort alkoholen
- Servera äppleklyftorna med vanilglass
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och vaniljglass
Vegan
Använd mjölkfritt margarin och vegoglass
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Byt ut äpplen mot ananas och använd laktosfri glass och smör
Viktväktare
Minska smör och socker till hälften. Servera med mager glass.
Fiskätare
Dryckesförslag
Brännland Iscider nr 2918, 249:- (37 cl)