Krusbärspaj med grädde
Jag låter krusbären sitta kvar på busken tills de är alldeles mogna. Då finns det en extra sötma och arom i bären.
6 personer
Pajdeg
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 250 g smör/mjölkfritt margarin
- 6 msk vatten
Fyllning
- 500 g krusbär
- 1 dl socker
- 0,5 dl potatismjöl
Till servering
- 1 msk florsocker
- 3 dl vispgrädde/sojavisp
Gör så här:
Pajdegen
- Lägg havregryn, mjöl och smör/margarin (i mindre bitar) i en matberedare
- Kör till en grynig massa
- Tillsätt vattnet och kör till en deg
- Kavla ut pajdegen mellan bakplåtspapper och låt sen vila i kylen ca 30 minuter
- Sätt ugnen på 200 o
- Flytta över degen i en pajform med ca 30 cm diameter
Fyllningen
- Strö lite potatismjöl på pajbotten (den blir inte så blöt av bären då).
- Lägg krusbären i pajbotten (behöver inte förgräddas)
- Blanda strösocker och resten av potatismjölet och strö över bären. Skaka lite på formen så det fördelas jämnt.
Gräddning
- Grädda pajen i ca 20 minuter tills den fått fin färg och bären är mjuka
Servering
- Strö lite florsocker över pajen och servera med vispgrädde eller sojavisp
Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde
Vegan
Använd mjölkfritt margarin och sojavisp
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd glutenfritt mjöl och laktosfritt smör och vispgrädde
Viktväktare
Ta en liten bit paj och undvik vispgrädden
Fiskätare
Dryckesförslag
Till pajen är det nog godast med kaffe eller te.