Kall marinerad fläskfilé eller Oumph och färskpotatissallad
Kall marinerad fläskfilé eller Oumph serveras med en färskpotatissallad. Det mesta kan du göra dagen innan. Bara att lägga upp när det är dags för kalaset.
8-10 personer
Fläskfilé eller Oumph
- 2 kg fläskfilé (putsad) /Oumph naturell
- 0,5 tsk svartpeppar (mymalen)
- Olivolja
Marinad 1
- 6 dl vatten
- 0,5 dl grovt salt
- 2 msk torkad timjan
- 6 vitlöksklyftor (krossade)
- 1 gul lök (skivad)
Marinad 2
- 3 citroner, saft och rivet skal
- 4 msk balsamvinäger
- 6 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
- 2-3 droppar tabasco
- 1 tsk salt
- 2 tsk honung
- 2 krm svartpeppar (nymalen)
- 6 kvistar färsk rosmarin (finhackad)
- 6 kvistar färsk timjan (finhackad)
- 6 kvistar bladpersilja (finhackad)
- 4 dl god olivolja
Färskpotatissallad
- 2 kg färskpotatis
- 1 påse ruccola
- 1 påse babyspenat
- 5 hg körsbärstomater
- 1 hg parmesanost

Gör så här:
Fläskfilé eller Oumph
- Koka upp Marinad 1 och låt den kallna
- Sätt ugnen på 125oC
- Krydda köttet/Oumph med svartpeppar och bryn det runt om i olivolja
- Om du använder Oumph steker du det färdigt i pannan
- Lägg köttet i en stekpåse och sätt i en stektermometer
- Stek i ugnen till 68-70oC innertemperatur.
- Lägg det varma köttet/Oumph i den kalla lagen i en plastpåse och låt marinera över natten
- Rör ihop marinad 2
- Tag upp köttet ur marinad 1 och skiva det
- Lägg köttet på serveringsfat och skeda över marinad 2 – spara lite till potatisen
Potatissallad - Koka färskpotatisen
- Dela potatisarna om de är stora
- Blanda potatisen med marinad 2
- Dela körsbärstomaterna i halvor
- Varva potatis, ruccola, spenat och tomater i skålar eller på uppläggningsfat
- Hyvla över parmesanost

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik

Glutenfri

Laktosfri
Uteslut parmesanen

Vegan
Använd Oumph Naturell, krydda med svartpeppar och stek i olivolja. Lägg i Marinad 1, tag upp och häll på Marinad 2 vid servering. Uteslut parmesan i salladen.

IBS
Uteslut lök och vitlök

Viktväktare
Ta lite mindre av marinad 2

Fiskätare
Använd Oumph Naturell, krydda med svartpeppar och stek i olivolja. Lägg i Marinad 1, tag upp och häll på Marinad 2 vid servering.
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins, Pinot noir nr 5283, 149:-