Kall inkokt lax med dillmajonnäs och färskpotatis
Detta är en riktig klassiker. Tillsammans med rykande nykokt färskpotatis kan det inte bli mer sommar.
6 personer
- 800 g laxfile utan skinn
- 2 l vatten
- 2 msk salt
- 1 lagerblad
- 7-8 kryddpepparkorn
- 7-8 kryddnejlikor
- 2 morötter
- 1 gul lök i klyftor
- 1 stor knippa dill (använd kvistarna till lagen och spar dillvipporna till såsen)
- 1,5 dl majonnäs
- 1,5 dl crème fraiche
- Hackad dill
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/06/Kall-inokt-lax-liten.jpg)
Gör så här:
- Putsa laxfilén och känn efter att den är benfri
- Skär filén i jämna kuber (ca 3 cm)
- Blanda ingredienserna till lagen i en stor kastrull och koka upp den
- Låt lagen sjuda några minuter
- Lägg i laxkuberna – det är viktigt att lagen täcker fisken
- Låt fisken koka upp och drag den sedan av spisen
- Låt fisken kallna i lagen (gärna över natten i kylen)
- Rör ihop majonnäs, crème fraiche och dill till såsen
- Servera lax och sås med nykokt färskpotatis
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Vegan
Välj en annan varmrätt t.ex. gröna ärtbiffar
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd laktosfri crème fraiche och uteslut löken i koklagen
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd mager crème fraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Chateau Coucheroy nr 4136, 129:-