Kall inkokt lax med dillmajonnäs och färskpotatis
Detta är en riktig klassiker. Tillsammans med rykande nykokt färskpotatis kan det inte bli mer sommar.
6 personer
- 800 g laxfile utan skinn
- 2 l vatten
- 2 msk salt
- 1 lagerblad
- 7-8 kryddpepparkorn
- 7-8 kryddnejlikor
- 2 morötter
- 1 gul lök i klyftor
- 1 stor knippa dill (använd kvistarna till lagen och spar dillvipporna till såsen)
- 1,5 dl majonnäs
- 1,5 dl crème fraiche
- Hackad dill

Gör så här:
- Putsa laxfilén och känn efter att den är benfri
- Skär filén i jämna kuber (ca 3 cm)
- Blanda ingredienserna till lagen i en stor kastrull och koka upp den
- Låt lagen sjuda några minuter
- Lägg i laxkuberna – det är viktigt att lagen täcker fisken
- Låt fisken koka upp och drag den sedan av spisen
- Låt fisken kallna i lagen (gärna över natten i kylen)
- Rör ihop majonnäs, crème fraiche och dill till såsen
- Servera lax och sås med nykokt färskpotatis

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche

Vegan
Välj en annan varmrätt t.ex. gröna ärtbiffar

IBS
Använd laktosfri crème fraiche och uteslut löken i koklagen

Viktväktare
Använd mager crème fraiche

Fiskätare
Dryckesförslag
Chateau Coucheroy nr 4136, 129:-