Helstekt entrecôte med rostad morot, selleripuré och rödvinssky
Här kommer en klassiker: Entrecôte med rotsaker i olika former. Jag väljer svenskt kött för kvalitén och de öppna landskapens skull. De svenska rotsakerna är fortfarande bra så de får bli tillbehör.
6 personer
- 1 kg entrecôte (hel bit)
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 msk enbär (krossade)
- 8 hg morötter
- 1 msk olivolja
- salt
- 3 medelstora potatisar
- 5 hg rotselleri
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 msk smör
- salt
- 4 dl rödvin
- 4 dl vatten
- 2 msk viltfond
- 100 g smör
![Helstekt entrecôte med rostad morot, selleripuré och rödvinssky.](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/entrecote_med_morot_selleri.jpg)
Gör så här:
- Putsa entrecôten, krydda, lägg i en stekpåse och sätt i en ugnstermometer.
- Skala morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta.
- Skala potatis och selleri och skär i mindre bitar (potatisen större än sellerin eftersom den kokar fortare).
- Koka rödvin, vatten och viltfond tills 3 dl återstår. Värm straxt för servering och vispa i smöret.
- Sätt ugnen på 150oC
- Stek entrecôten till 60-65oC innertemperatur (medium). Låt vila.
- Öka ugnstemperaturen till 200oC
- Stek morötterna i ugnen i ca 20 minuter
- Koka potatis och selleri mjuka i lätt saltat vatten (15-20 minuter)
- Mixa till puré med matlagningsgrädde och smör. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Före servering – stek hastigt entrecôten runt om i mycket het panna.
- Skär i skivor och servera med selleripuré, morötter, rödvinssky och gärna en sallad
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfri matlagningsgrädde och smör.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Vegan
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd laktosfri matlagningsgrädde och smör.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd kokvattnet till selleripurén och minska smöret.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Zenato Merlot nr 32224, 146:-