Gulaschgryta
En mustig och smakrik gryta som värmer gott om det är ruskväder ute.
6 personer
- 8 hg benfritt nötkött t.ex. högrev eller sojafilé
- 6 gula lökar
- 2 msk smör eller rapsolja
- 2-3 msk paprikapulver
- 2 dl vatten
- 1 förpackning krossade tomater (ca 500 g)
- 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
- 2 tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 0,5 tsk krossad kummin
- 8 medelstora potatisar
Till servering
- 2 dl crème fraiche/sojafraiche

Gör så här:
Med kött
- Skala och skär löken i skivor och dela på hälften
- Skär köttet i kuber ca 2 cm stora
- Sätt på ugnen på 175 o
- Fräs lök och vitlök i matfettet i en gryta som tål ugnen – löken ska inte ta färg
- Tillsätt paprika och fräs lite till
- Lägg i köttet och fräs ytterligare lite
- Häll på vatten och tomatkross
- Rör i kryddorna
- Koka upp grytan på spisen
- Ställ grytan i ugnen och låt koka i 1 timma
- Skala potatisen och skär i kuber lika stora som köttet
- Ta ut grytan ur ugnen och lägg i potatisen
- Koka upp på nytt på spisen
- Fortsätt koka i ugnen ca 1 timma
- Servera grytan med crème fraiche och gärna ett gott bröd
Med sojafilé
- Ställ in grytan i ugnen med potatisen med men utan sojafilén
- Koka 1 timma
- Stek sojafilén i stekpanna och lägg i grytan när det återstår ca 10 minuter
- Servera grytan med sojafraiche och gärna ett gott bröd

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche

Vegan
Använd sojafilé och sojafraiche
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Uteslut lök och vitlök. Servera med laktosfri crème fraiche.

Viktväktare

Fiskätare
Använd sojafilé och sojafraiche
Dryckesförslag
Errazuriz Cabernet Sauvignon nr 2205, 89:-