Gryta med fisk och skaldjur
En värmande gryta med fisk och skaldjur serveras med vitlökscrème och surdegsbröd.
6 personer
Fiskgryta
- 6 små morötter
- 2 fänkålsstånd
- 1 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 pkt saffran
- 0,5 kg laxfilé
- 0,5 kg torskfilé
- 1 nät musslor
- 0,6 dl fiskfond eller grönsaksfond
- 3 dl vitt vin
- 1 l (drygt) vatten
- 1 knippa dill
- salt o peppar
Vitlökscrème
- 3 dl Crème fraiche valfri fetthalt
- 0,5 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- Salt

Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna, ta bort stocken på fänkålen och spara blasten till senare
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Skrubba musslorna (kasta de som inte stänger sig)
- Gör vitlökscrème – blanda Crème fraiche, olivolja, vitlök o lite salt
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter och fänkål
- Häll på vitt vin, vatten och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är al dente
- Lägg i fisken och musslorna och låt koka till de öppnar sig (ca 5 min, kasta de musslor som inte öppnat sig)
- Häll upp i soppskålar, garnera med fänkålsblasten och dill
- Servera med vitlökscrème och bröd

Glutenfri
Servera med glutenfritt bröd

Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche

Vegan
Välj en annan varmrätt
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Uteslut vitlök och lök i grytan. Ersätt fänkålen med haricots verts. Servera grytan med laktosfri naturell crème fraiche.

Viktväktare
Använd mager crème fraiche och uteslut olivoljan i vitlökscrèmen.

Fiskätare
Dryckesförslag
Château Bonnet nr 78043, 119:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl