Gryta med fisk och skaldjur
En värmande gryta med fisk och skaldjur serveras med vitlökscrème och surdegsbröd.
6 personer
Fiskgryta
- 6 små morötter
- 2 fänkålsstånd
- 1 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 pkt saffran
- 0,5 kg laxfilé
- 0,5 kg torskfilé
- 1 nät musslor
- 0,6 dl fiskfond eller grönsaksfond
- 3 dl vitt vin
- 1 l (drygt) vatten
- 1 knippa dill
- salt o peppar
Vitlökscrème
- 3 dl Crème fraiche valfri fetthalt
- 0,5 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- Salt
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/09/Fiskgryta.jpg)
Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna, ta bort stocken på fänkålen och spara blasten till senare
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Skrubba musslorna (kasta de som inte stänger sig)
- Gör vitlökscrème – blanda Crème fraiche, olivolja, vitlök o lite salt
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter och fänkål
- Häll på vitt vin, vatten och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är al dente
- Lägg i fisken och musslorna och låt koka till de öppnar sig (ca 5 min, kasta de musslor som inte öppnat sig)
- Häll upp i soppskålar, garnera med fänkålsblasten och dill
- Servera med vitlökscrème och bröd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Glutenfri
Servera med glutenfritt bröd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Vegan
Välj en annan varmrätt
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Uteslut vitlök och lök i grytan. Ersätt fänkålen med haricots verts. Servera grytan med laktosfri naturell crème fraiche.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd mager crème fraiche och uteslut olivoljan i vitlökscrèmen.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Château Bonnet nr 78043, 119:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl