Grönsaksterrine
Detta är verkligen en elegant entrérätt. Den är helt vegansk om du vill. Lite pillig att göra men väl värt ansträngningen.
8-10 personer
- 0,5 grönkålsstånd (eller färsk vitkål)
- 5 späda morötter
- 3 hg rotselleri
- 3 hg kålrot
- 150 g haricots verts
- 150 g vaxbönor
- 6 fasta tomater
- 3 dl grönsaksbuljong
- 3 g agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
- 4 dl crème fraiche/sojafraiche
- riven pepparrot
- salt
Gör så här:
Terrine
- Skär bort mittnerven på grönkålen
- Skala rotfrukterna och skär i stavar (ca 1X1 cm)
- Ansa bönorna
- Koka rotfrukter och bönor nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten (1 krm/l vatten)
- Koka grönkålsbladen 2-3 minuter i grönsaksspadet
- Tag bort kärnorna i tomaterna och skär dem i tunna klyftor
- Blanda agar agar med buljongen och låt det stå 5-10 minuter
- Klä en avlång ugnsform (1,5 l) med plastfilm
- Fodra insidan med grönkålsbladen
- Plastfilmen och bladen ska räcka att täcka ovansidan också
- Varva grönsakerna i formen
- Koka försiktigt upp buljong och agar agar under omrörning tills allt pulver är löst
- Smaka av buljongen med salt och eventuellt vitpeppar
- Häll buljongen över grönsakerna i formen
- Vik resten av kålbladen över grönsakerna och täck med plastfilmen
- Låt formen svalna innan den ställs i kylen över natten
Pepparrotscrème
- Vispa crème fraiche och blanda i nyriven pepparrot till lagom styrka (smaka dig fram)
- Smaka av med salt
Servering
- Stjälp upp terrinen ur formen men låt plastfilmen vara kvar
- Skär terrinen i skivor med varm vass kniv
- Placera skivorna på tallrikar och ta bort plastfilmen
- Spritsa pepparrotscrèmen vid sidan och garnera med persilja
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche eller sojafraiche
Vegan
Använd sojafraiche
IBS
Byt kålrot och vaxbönor mot mer morötter och haricots verts. Använd laktosfri crème fraiche
Viktväktare
Använd mager crème fraiche
Fiskätare
Dryckesförslag
Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:- eller
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel nr 1932, 53:-