Detta är verkligen en elegant entrérätt. Den är helt vegansk om du vill. Lite pillig att göra men väl värt ansträngningen.

8-10 personer

  • 0,5 grönkålsstånd (eller färsk vitkål)
  • 5 späda morötter
  • 3 hg rotselleri
  • 3 hg kålrot
  • 150 g haricots verts
  • 150 g vaxbönor
  • 6 fasta tomater
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 3 g agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
  • 4 dl crème fraiche/sojafraiche
  • riven pepparrot
  • salt
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Terrine

  • Skär bort mittnerven på grönkålen
  • Skala rotfrukterna och skär i stavar (ca 1X1 cm)
  • Ansa bönorna
  • Koka rotfrukter och bönor nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten (1 krm/l vatten)
  • Koka grönkålsbladen 2-3 minuter i grönsaksspadet
  • Tag bort kärnorna i tomaterna och skär dem i tunna klyftor
  • Blanda agar agar med buljongen och låt det stå 5-10 minuter
  • Klä en avlång ugnsform (1,5 l) med plastfilm
  • Fodra insidan med grönkålsbladen
  • Plastfilmen och bladen ska räcka att täcka ovansidan också
  • Varva grönsakerna i formen
  • Koka försiktigt upp buljong och agar agar under omrörning tills allt pulver är löst
  • Smaka av buljongen med salt och eventuellt vitpeppar
  • Häll buljongen över grönsakerna i formen
  • Vik resten av kålbladen över grönsakerna och täck med plastfilmen
  • Låt formen svalna innan den ställs i kylen över natten

Pepparrotscrème

  • Vispa crème fraiche och blanda i nyriven pepparrot till lagom styrka (smaka dig fram)
  • Smaka av med salt

Servering

  • Stjälp upp terrinen ur formen men låt plastfilmen vara kvar
  • Skär terrinen i skivor med varm vass kniv
  • Placera skivorna på tallrikar och ta bort plastfilmen
  • Spritsa pepparrotscrèmen vid sidan och garnera med persilja

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfri crème fraiche eller sojafraiche

Vegan

Använd sojafraiche

IBS

Byt kålrot och vaxbönor mot mer morötter och haricots verts. Använd laktosfri crème fraiche

Viktväktare

Använd mager crème fraiche

Fiskätare

Dryckesförslag

Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:- eller

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel nr 1932, 53:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng