Grillad marinerad fläskkarré/sojafilé med färskpotatissallad
Jag ugnsbakar en hel benfri fläskkarré dagen innan midsommarafton och marinerar den över natten. När det är dags att äta middag penslar jag skivor av fläskkarrén med glaze och grillar hastigt på hög värme. Till den grillade karrén serveras vitlökssås och en färskpotatissallad. Som alternativ serveras sojafilé.
6 personer
- 1-1,3 kg hel benfri fläskkarré /sojafilé
Saltlag
- 6 dl vatten
- 1/2 dl grovt salt
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad rosmarin
Glaze
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk soja
- 2 dl fruktpuré t ex mixad nektarin, melon eller osockrat äppelmos
- 2 tsk liquid smoke (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
- 2 msk dijonsenap
- 1/2 dl olivolja
Kryddning
- Nymalen svartpeppar
Vitlökssås
- 3 dl Crème fraiche /sojafraiche
- 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
- 1 tsk örtsalt (t.ex. Herbamare)
Potatissallad
- 1 kg färskpotatis (kokt och avsvalnad)
- 2 påsar (ca 250 g) småbladssallad
- 1 liten honungsmelon
- 200 g gula körsbärstomater
- 200 g röda körsbärstomater
- Ätbara blommor (t.ex. viol, pensé, kryddtagetes eller gräslöksblommor)
- Citronolja
Gör så här:
Kött / sojafilé
- Blanda ihop ingredienserna till lagen, koka upp och låt svalna
- Sätt ugnen på 150oC
- Lägg fläskkarrén i en stekpåse och ugnsbaka till innertemperatur 80oC
- Lägg den varma karrén i en plastpåse och häll över den kalla saltlagen – låt marinera i kylen över natten
- Blanda alla ingredienser till glazen och pensla skivor av karrén
- Krydda med svartpeppar – gärna rikligt (det behövs inget salt – marinaden är salt)
- Grilla på hög värme tills köttet är varmt och har fått fin yta
- Om du hellre vill använda sojafilé steker du den och marinerar. Avsluta med glaze och grilla
- Servera med vitlökssås och en sallad med färskpotatis
Vitlökssås
- Blanda ingredienserna till såsen
Potatissallad
- Skär den kokta potatisen i bitar
- Skär melonen i kuber
- Dela tomaterna i halvor
- Varva småbladssallad med potatis, melon och tomater i en skål
- Garnera med ätbara blommor och ringla över citronolja
- Mal lite svartpeppar över
- Servera
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
ALaktosfri
Använd laktosfri crème fraiche
Vegan
Använd sojafilé och sojafraiche
IBS
Använd melon i glazen och laktosfri crème fraiche. Uteslut vitlöken i såsen.
Viktväktare
Fiskätare
Använd sojafilé
Dryckesförslag
Campolieti Ripasso nr 6792, 115:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl