Fisk- och skaldjursgryta
En god fiskgryta med mycket smak.
4 personer
- 4 små morötter
- 2 små fänkål
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 pkt saffran
- 6 – 7 hg laxfilé / sojafilé
- 1 nät musslor
- 0,5 dl fiskfond
- 2 dl vitt vin
- 7-8 dl vatten
- Dill
- Salt o peppar
- 2,5 dl crème fraiche 34%
- 2 msk olivolja
- 1-2 klyftor vitlök
- Salt
Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna, ta bort stocken på fänkålen och spara blasten till senare
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Skrubba musslorna (kasta de som inte stänger sig)
- Gör vitlökscrème – blanda crème fraiche, olivolja, vitlök o lite salt
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter och fänkål
- Häll på vitt vin, vatten och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är aldente
- Lägg i fisken och musslorna och låt koka till de öppnar sig (ca 5 min, kasta de musslor som inte öppnat sig)
- Lägg i den delade fänkålsblasten
Vegogryta
- Använd sojafilé i stället för lax och uteslut musslorna
Häll upp i sopskålar, garnera med dill och servera med vitlökscrème och bröd och ost
Glutenfri
Välj glutenfritt bröd.
Laktosfri
Välj laktosfri crème fraiche.
Vegan
IBS
Uteslut gul lök och vitlök, välj glutenfritt bröd och lagrad ost.
Viktväktare
Välj mager crème fraiche och uteslut olivoljan.
Fiskätare
Dryckesförslag
Chateau Coucheroy Sauvignon Blanc nr 4136, 129:
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dryckesförslag
Här kan man ange dryckesförslag om man vill göra det lite dolt.