Kycklinggryta
Här samsas en god kyckling (eller ännu hellre en tupp om du kan få tag i det) med rökt sidfläsk och grönsaker. Om du vill göra grytan vegansk tar du neutral Oumph och vegobacon. Om du vill kan du göra grytan dagen innan den ska serveras.
6 personer
- 2 kg majskyckling (eller tupp om du kan få tag på det) / neutral Oumph
- 3 rödlökar
- 2 morötter
- 3 lagerblad
- 3 hg rökt sidfläsk / vegobacon
- 5 hg små champinjoner
- 5 hg små steklökar
- 2 + 1 msk smör / olivolja
- 1 flaska rödvin
- 2 tsk maizena ljus redning
- 1,5 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 6 portioner ris
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150oC
- Ansa rödlök och morötter
- Hacka löken och slanta morötterna
- Bryn 2 msk smör/olivolja i en gryta som tål ugnsvärme
- Lägg i lök och morötter och bryn försiktigt
- Klipp bort gumpen från kycklingen, salta och peppra och lägg den ovanpå grönsakerna
- Häll på 6 dl av vinet, sätt på lock och låt koka upp på spisen
- Ställ in grytan i ugnen och låt stå ca 2 timmar i ugnen tills kycklingen är genomstekt – kolla mot slutet så inte vätskan kokat bort
- Späd med vatten om det behövs
- Skär fläsket i tärningar, lägg i kall panna och stek det knaprigt
- Tag upp fläsktärningarna
- Ansa champinjonerna och stek långsamt i fläskfettet
- Skala steklökarna och bryn dem i 1 msk smör, tillsätt resten av rödvinet och låt det koka in
- Lägg i fläsk och champinjoner
- När kycklingen är genomstekt – ta upp den ur grytan och stycka i mindre delar
- Koka ihop skyn i grytan tills 2 dl återstår
- Blanda maizena med lite vatten och rör ner i skyn – låt koka upp
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan och toppa med fläsk, champinjoner och lök
- Låt alltsammans koka ett par minuter
- Servera med kokt ris
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfritt smör
Vegan
Fräs grönsakerna i olivolja, häll på vin och låt koka ihop. Red med maizena. Stek Oumph och vegobacon och lägg ner i grytan
IBS
Använd laktosfritt smör och uteslut lök och champinjoner
Viktväktare
Fiskätare
Fräs grönsakerna i olivolja, häll på vin och låt koka ihop. Red med maizena. Stek Oumph och vegobacon och lägg ner i grytan
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins Pinot noir nr 5283, 149:-