Fransk köttgryta
En klassisk, mustig gryta med smaker från det franska köket: Nötkött, rökt fläsk, vitlök, grönsaker och rött vin.
6 personer
- 200 g rökt sidfläsk
- 400 g morötter
- 250 g gul lök
- 250 g champinjoner
- 1 kg nötkött (högrev eller märgpipa)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 cl konjak (kan uteslutas)
- ½ flaska rödvin (gärna Bourgogne)
- salt och svartpeppar
- Till servering
- Kokt pressad potatis och gärna en grön sallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175oC
- Skär fläsket i skivor
- Ansa morötterna och skär i slantar
- Skala och hacka löken
- Ansa champinjonerna och skiva dem
- Skär nötköttet i ”grytbitstorlek”
- Varva i en ugnssäker gryta med lock: Hälften av fläskskivorna, hälften av morötterna, hälften av löken, hälften av nötköttet (köttet behöver inte brynas), salta och peppra, pressa i en vitlöksklyfta, resten av morötterna, resten av löken, resten av köttet, salta och peppra, pressa i en vitlöksklyfta, champinjonerna och resten av fläskskivorna.
- Häll på konjak och rödvin
- Lägg på locket och koka upp grytan på spisen
- Ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar
Servera grytan med pressad potatis och sallad
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
Välj annan varmrätt
IBS
Uteslut vitlöken och löken.
Viktväktare
Fiskätare
Välj annan varmrätt
Så här läser du symbolerna
Använd
Anpassa receptet
Undvik
Dryckesförslag
Fontanafredda Barbaresco nr 75182, 169:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl