Äppelpaj med vispad grädde
Nu kommer svenska äpplen i butikerna (eller egna trädgården). Jag serverar äppelpaj med vispad grädde till.
6 personer
Med pajdeg
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 250 g smör/mjölkfritt margarin
- 6 msk vatten
Med filodeg
- 6 ark filodeg
- 3 msk smör/mjölkfritt margarin
Fyllning
- 500 g äpplen skurna i tärningar
- 0,5-1 dl socker (beroende på hur söta äpplena är)
- 2 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma (helst hela kardemummafrön som stötts i mortel)
Till servering
- 3 dl vispgrädde/sojavisp
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/09/Äppelpaj-filodeg.jpg)
Gör så här:
Pajdegen / filodeg
- Lägg havregryn, mjöl och smör/margarin (i mindre bitar) i en matberedare
- Kör till en grynig massa
- Tillsätt vattnet och kör till en deg
- Kavla ut pajdegen mellan bakplåtspapper och låt sen vila i kylen ca 30 minuter
- Sätt ugnen på 200 o
- Flytta över degen i en pajform med ca 30 cm diameter
Om du använder filodeg tar du 6 ark (resten kan frysas)
- Pensla ett ark med smör – ”lite slarvigt”
- Lägg nästa ark på det första lite snett
- Fortsätt att pensla varje ark och lägg nästa lite snett.
- Lägg de sammanlagda filodegsarken i en pajform
Fyllningen
- Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar (de behöver inte skalas)
- Blanda äppeltärningarna med socker, kanel och kardemumma och lägg i pajbotten (behöver inte förgräddas)
Gräddning
- Grädda pajen i ca 20 minuter tills den fått fin färg och äppeltärningarna är mjuka
Servering
- Servera med vispgrädde eller sojavisp
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Glutenfri
Välj pajdeg och använd glutenfritt mjöl
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och vispgrädde
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd mjölkfritt smör och sojavisp
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
IBS
Välj annan efterrätt t. ex hallonpaj (se separat recept)
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd filodeg och pensla med smält smör blandat med vatten. Minska sockermängden till hälften. Uteslut grädden.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Dryckesförslag: Kaffe eller te och kanske ett litet glas calvados