Äppelkaka med vaniljsås
Kanel och socker toppar äppelkakan som serveras med en len vaniljsås.
6 personer (det blir kaka över)
Äppelkaka
- 50 g smör / mjölkfritt margarin
- 1,5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl mjölk / sojamjölk
- 2 äpplen (eller 2 dl blåbär)
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel
Vaniljsås (eller färdig vego vaniljvisp)
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 2 msk florsocker
- 2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Äppelkaka
- Sätt ugnen på 200oC
- Skär äpplena i småbitar – äpplena behöver inte skalas
- Blanda äppelbitarna med kanel och socker och kör 60 sekunder i mikron
- Rör smör/margarin med socker
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
- Rör ner mjölblandningen och mjölken i smör/sockersmeten
- Häll smeten i smord och bröad form eller muffinsformar
- Fördela äppelbitarna i formen/formarna och strö på lite extra socker och kanel
- Grädda (stor form 25-35 minuter, muffinsformar 15-20 minuter)
Vaniljsås
- Vispa grädden ganska fast
- Rör ihop äggulor och florsocker
- Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och blanda i äggsmeten (eller blanda i vaniljsockret)
- Vänd ner äggblandningen i vispgrädden
Servering
- Servera äppelkakan avsvalnad eller ljummen med vaniljsåsen

Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl

Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan
Använd mjölkfritt margarin, sojamjölk och vego vaniljsås
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Använd glutenfritt mjöl och laktosfria mjölkprodukter. Byt äpplen mot blåbär

Viktväktare
Välj en annan efterrätt

Fiskätare
Dryckesförslag
Kaffe eller te och Brännland Iscider nr 76345, 149:-/18,7 cl