Äppelkaka med vaniljsås

Dessert, Fiskätare, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Vegan

Kanel och socker toppar äppelkakan som serveras med en len vaniljsås.

6 personer (det blir kaka över)

Äppelkaka

  • 50 g smör / mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk / sojamjölk
  • 2 äpplen (eller 2 dl blåbär)
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Vaniljsås (eller färdig vego vaniljvisp)

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljsocker
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Äppelkaka

  • Sätt ugnen på 200oC
  • Skär äpplena i småbitar – äpplena behöver inte skalas
  • Blanda äppelbitarna med kanel och socker och kör 60 sekunder i mikron
  • Rör smör/margarin med socker
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
  • Rör ner mjölblandningen och mjölken i smör/sockersmeten
  • Häll smeten i smord och bröad form eller muffinsformar
  • Fördela äppelbitarna i formen/formarna och strö på lite extra socker och kanel
  • Grädda (stor form 25-35 minuter, muffinsformar 15-20 minuter)

Vaniljsås

  • Vispa grädden ganska fast
  • Rör ihop äggulor och florsocker
  • Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och blanda i äggsmeten (eller blanda i vaniljsockret)
  • Vänd ner äggblandningen i vispgrädden

Servering

  • Servera äppelkakan avsvalnad eller ljummen med vaniljsåsen

Glutenfri

Använd glutenfritt mjöl

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Använd mjölkfritt margarin, sojamjölk och vego vaniljsås

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Använd glutenfritt mjöl och laktosfria mjölkprodukter. Byt äpplen mot blåbär

Viktväktare

Välj en annan efterrätt

Fiskätare

Dryckesförslag

Kaffe eller te och Brännland Iscider nr 76345, 149:-/18,7 cl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng