Apelsinen och fänkålen med sina lakritstoner i smaken gör att laxen känns lite vårfräsch. Förbered gärna laxen för ugnen i god tid.

6 personer

  • 6 hg laxfilé
  • 1 apelsin
  • 2 fänkålsstånd (kan bytas mot haricots verts)
  • Olivolja (gärna med citron)
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • Kokt potatis
  • En sallad – gärna med apelsinklyftor i

Vegovariant

  • Sojafilé
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200ºC
  • Ansa fänkålen och skär bort den grova stocken
  • Strimla fänkålen fint (gärna på mandolin)
  • Förkoka fänkålen ett par minuter
  • Lägg högar med fänkål på ett bakplåtspapper
  • Salta lätt
  • Lägg på portionsbitar av laxen
  • Salta lätt och peppra
  • Tvätta apelsinen och skär den i tunna skivor
  • Lägg apelsinskivorna ovanpå laxbitarna
  • Ringla lite olivolja över laxhögarna
  • Stek i mitten av ugnen i 10-12 minuter
  • Servera laxen med kokt potatis och sallad

Vegovariant

  • Baka fänkål och apelsin i ugnen utan lax
  • Stek sojafile i en panna och servera den apelsinbakade fänkålen

Glutenfri

Laktosfri

Vegan

Använd sojafilé

IBS

Byt fänkål mot haricots verts

Viktväktare

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Vinförslag: Bourgogne Chardonnay nr 71159, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng