Apelsinbakad lax med fänkål
Apelsinen och fänkålen med sina lakritstoner i smaken gör att laxen känns lite vårfräsch. Förbered gärna laxen för ugnen i god tid.
6 personer
- 6 hg laxfilé
- 1 apelsin
- 2 fänkålsstånd (kan bytas mot haricots verts)
- Olivolja (gärna med citron)
- Salt och svartpeppar
Till servering
- Kokt potatis
- En sallad – gärna med apelsinklyftor i
Vegovariant
- Sojafilé
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200ºC
- Ansa fänkålen och skär bort den grova stocken
- Strimla fänkålen fint (gärna på mandolin)
- Förkoka fänkålen ett par minuter
- Lägg högar med fänkål på ett bakplåtspapper
- Salta lätt
- Lägg på portionsbitar av laxen
- Salta lätt och peppra
- Tvätta apelsinen och skär den i tunna skivor
- Lägg apelsinskivorna ovanpå laxbitarna
- Ringla lite olivolja över laxhögarna
- Stek i mitten av ugnen i 10-12 minuter
- Servera laxen med kokt potatis och sallad
Vegovariant
- Baka fänkål och apelsin i ugnen utan lax
- Stek sojafile i en panna och servera den apelsinbakade fänkålen
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
Använd sojafilé
IBS
Byt fänkål mot haricots verts
Viktväktare
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Bourgogne Chardonnay nr 71159, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl