Jordgubbspaj med vaniljglass
Här har jag gjort portionspajer av söta svenska jordgubbar. Om du hellre vill göra en stor paj går det naturligtvis lika bra.
6 personer
Pajdeg
- 125 g smör/mjölkfritt margarin
- 3 dl vetemjöl/glutenfria havregryn
- 3 msk vatten
Fyllning
- 1 l jordgubbar
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
Till servering
- 1 l vaniljglass
Gör så här:
- Mixa mjöl/havregryn med fettet till en grynig massa
- Tillsätt vatten och blanda till en jämn deg
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper
- Låt vila i kylen ca 30 minuter
- Sätt ugnen på 200oC
- Dela den utkavlade degen i 6 delar
- Skiva jordgubbarna och lägg mitt på degbitarna
- Blanda socker och potatismjöl och strö över jordgubbarna
- Vik in kanterna över jordgubbarna
- Grädda pajerna i 15-20 minuter tills pajdegen fått fin färg
- Strö lite florsocker över pajerna vid serveringen
- Servera med vaniljglass
- Om du hellre vill grädda en stor paj går det naturligtvis bra. Öka då tiden något.
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Använd glutenfria havregryn
Laktosfri
Använd laktosfritt smör/mjölkfritt margarin och laktosfri vaniljglass
Vegan
Använd mjölkfritt margarin och vego vaniljglass
IBS
Använd glutenfria havregryn samt laktosfritt smör och vaniljglass
Viktväktare
Ta hellre jordgubbarna som de är till glassen
Fiskätare
Dryckesförslag
Asti Cinzano mousserande nr 7711, 79:-