Hallonmoussetårta
Till kaffet en frisk hallonmoussetårta. Gör tårtan dagen innan kalaset men spara garneringen till före servering.
8-10 bitar
Botten
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g smör/mjölkfritt margarin
Mousse
- 3 dl hallonpuré (ca 5 hg hallon)
- 1 dl socker
- 6 st gelatinblad / 2 tsk agaragar
- 5 dl vispgrädde / sojavisp
Garnering
- Färska hallon
- Blad av citronmeliss
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150oC
- Klä en rund form med löstagbar kant (diameter ca 24 cm) med bakplåtspapper
- Lättast att lägga i en rund botten av papper + en remsa runt kanten
- Blanda alla torra ingredienser
- Rör i smör/mjölkfritt margarin (halvsmält i mikron)
- Bred ut smeten i botten på formen och grädda i ca 20 minuter
- Låt botten kallna
- Tag bort kanten på formen och lyft försiktigt tårtbotten från formen
- Låt remsan runt kanten vara kvar
- Tag bort bakplåtspappret under havrebotten och lägg tillbaka i formen
- Sätt tillbaka kanten runt tårtbotten
- Koka upp hallonen och låt koka ca 1 minut
- Passera hallonen till puré genom en sil
- Koka hallonpurén med sockret tills det smält
- Om du använder gelatin – låt gelatinbladen ligga i blöt i vatten en stund
- Rör ner gelatin eller agaragar
- Om du använder agaragar: Koka upp tills pulvret är helt löst och koka lite till
- Låt hallonpurén svalna medan du vispar grädden
- Rör först ner lite av grädden och sedan resten i omgångar till en jämn smet
- Häll moussen över havrebotten
- Täck över formen och ställ i kylen över natten (eller minst 4 timmar)
- Garnera med färska hallon och citronmeliss vid servering
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl och havregryn
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Använd mjölkfritt margarin, vispbar sojagrädde och agaragar
IBS
Använd glutenfritt mjöl och havregryn samt laktosfria mjölkprodukter
Viktväktare
En liten bit kanske?
Fiskätare
Dryckesförslag
Till tårtan serveras kaffe eller te och kanske en avec