Kycklingpaj
Här fyller jag ett förgräddat pajskal med smakrik kycklingröra. Servera gärna med en fräsch sallad.
6 personer
Pajskal vanligt
- 250 g smör
- 6 dl mjöl
- 6 msk vatten
Pajskal glutenfri
- 200 g smör
- 3 dl rena havregryn (glutenfritt)
- 3 dl majsmjöl
- 1,5 dl kesella
Fyllning
- 2 grillade/stekta kycklingar
- 5 dl crème fraiche
Gör så här
Pajskal
- Sätt ugnen på 200oC
- Blanda smör och mjöl (eller havregryn + majsmjöl) till en grynig massa.
- Tillsätt vatten (och kesella) och blanda ihop till en deg.
- Dela degen i två delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Lägg i kylen en stund (eller till nästa dag).
- Lossa pappret och lägg de utkavlade degbottnarna i två pajformar. Nagga botten.
- Lägg aluminiumfolie på insidan av pajskalet så inte kanterna rasar ner.
- Grädda pajskalet i ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt och frasigt.
Fyllning
- Bena ur den grillade/stekta kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
- Ta gärna med skinnet. Det finns mycket smak där.
- Blanda kycklingen med crème fraiche men spara några fina bitar till garnering.
- Värm kycklingröran i mikron tills det kokar.
- Häll kycklingröran i de gräddade pajskalen och garnera med kycklingbitar.
Glutenfri
Använd glutenfri pajdeg
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter.
Vegan
Välj vegopaj – se separat recept
IBS
Använd glutenfri pajdeg och laktosfria mjölkprodukter.
Viktväktare
Nja – ta en liten bit.
Fiskätare
Välj laxpaj eller vegopaj – se separat recept.
Dryckesförslag
Vitt vin: Chateau Bonnet nr 4151. 89:-
Rött vin: Briccotondo nr 2773, 89:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl