Helstekt entrecôte med rostad morot, selleripuré och rödvinssky
Här kommer en klassiker: Entrecôte med rotsaker i olika former. Jag väljer svenskt kött för kvalitén och de öppna landskapens skull. De svenska rotsakerna är fortfarande bra så de får bli tillbehör.
6 personer
- 1 kg entrecôte (hel bit)
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 msk enbär (krossade)
- 8 hg morötter
- 1 msk olivolja
- salt
- 3 medelstora potatisar
- 5 hg rotselleri
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 msk smör
- salt
- 4 dl rödvin
- 4 dl vatten
- 2 msk viltfond
- 100 g smör
Gör så här:
- Putsa entrecôten, krydda, lägg i en stekpåse och sätt i en ugnstermometer.
- Skala morötterna och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta.
- Skala potatis och selleri och skär i mindre bitar (potatisen större än sellerin eftersom den kokar fortare).
- Koka rödvin, vatten och viltfond tills 3 dl återstår. Värm straxt för servering och vispa i smöret.
- Sätt ugnen på 150oC
- Stek entrecôten till 60-65oC innertemperatur (medium). Låt vila.
- Öka ugnstemperaturen till 200oC
- Stek morötterna i ugnen i ca 20 minuter
- Koka potatis och selleri mjuka i lätt saltat vatten (15-20 minuter)
- Mixa till puré med matlagningsgrädde och smör. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Före servering – stek hastigt entrecôten runt om i mycket het panna.
- Skär i skivor och servera med selleripuré, morötter, rödvinssky och gärna en sallad
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri matlagningsgrädde och smör.
Vegan
IBS
Använd laktosfri matlagningsgrädde och smör.
Viktväktare
Använd kokvattnet till selleripurén och minska smöret.
Fiskätare
Dryckesförslag
Zenato Merlot nr 32224, 146:-