Spröda dinkelkex med kronärtskocksröra
Kexen kavlas riktigt tunna, gräddas och bryts i bitar innan servering. Servera med en god röra.
6 personer
Kex (kexen räcker till många)
- 0,5 dl surdeg av dinkel
- 1,5 dl vatten
- 4-5 dl dinkelmjöl
- 0,5 tsk salt
Kronärtskocksröra
- 1 burk marinerade kronärtskockor (ca 300 g)
Gör så här:
Kex
- Rör ihop alla ingredienser utom saltet till en smidig deg
- Arbeta degen i matberedare eller för hand ca 5 minuter
- Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ett par minuter
- Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 10 timmar
- Sätt på ugnen, 200oC och ställ i 2 plåtar
- Dela degen i 8 bitar
- Kavla ut bitarna – först på bänken i rikligt med mjöl
- Kavla ut degen till tunna kakor – ca 1 mm på bakplåtspapper
- När alla kakorna är kavlade – börja grädda
- Låt ett bakplåtspapper med den kavlade degen glida över på en varm plåt
- Gör likadant med ett papper till
- Grädda till knäcket/kexet fått fin färg (8-9 minuter)
- Passa noga på slutet – det går fort
- Färdiggräddade kex lägger du på ett galler
- När alla plåtarna gräddats stänger du av ugnen och lägger kexen på ett galler i ugnen (med luckan på glänt) för att kallna
Kronärtskocksröra
- Mixa kronärtskockorna tillsammans med lite av marinaden i burken till en nästan jämn smet
Servering
- Bryt kexen i mindre bitar och servera med röran
Glutenfri
Använd glutenfritt bröd
Laktosfri
Vegan
IBS
Tag lite röra
Viktväktare
Tag lite röra
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Rosé de Purcari nr 72881, 150:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl