Spenatpaj
Spenatpajen passar bra på en buffé eller som ensamrätt – gärna tillsammans med rök lax
6 personer (en stor eller 2 mindre pajer)
Pajskal vanligt
- 250 g smör / mjölkfritt margarin
- 6 dl mjöl
- 6 msk vatten
Pajskal glutenfri
- 200 g smör / mjölkfritt margarin
- 3 dl rena havregryn (glutenfritt)
- 3 dl majsmjöl
- 1,5 dl Oatly ”PåMackan”
Alternativt pajskal
- 1 paket filodeg
Fyllning
- 500 g färsk spenat
- 1 msk rapsolja
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl crème fraiche / I Mat Fraiche
- Salt svartpeppar
- 2 dl valnötter (grovt krossade)
Gör så här:
Pajskal
- Sätt ugnen på 200o
- Blanda margarin och mjöl (eller havregryn + majsmjöl) till en grynig massa.
- Tillsätt vatten (och ”PåMackan”) och blanda ihop till en deg.
- Dela degen i två delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Lägg i kylen en stund (eller till nästa dag).
- Lossa pappret och lägg de utkavlade degbottnarna i två pajformar. Nagga botten.
- Lägg aluminiumfolie på insidan av pajskalet så inte kanterna rasar ner.
- Grädda pajskalet i ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt och frasigt.
Om du använder filodeg
- Klä pajformen med ett filodegsark
- Pensla med lite smör
- Lägg på ytterligare ett ark och forma en kant runt
- Grädda som vanligt pajskal
Fyllning:
- Fräs spenat och riven vitlök i rapsolja tills spenaten mjuknat
- Tillsött crème fraiche / I Mat Oatly och låt puttra ihop
- Krydda med salt och peppar
- Häll spenatröran i pajskalet och toppa med valnötterna
- Grädda ytterligare 5 minuter
Glutenfri
Välj glutenfri pajdeg
Laktosfri
Välj laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Välj mjölkfritt margarin och sojaprodukter
IBS
Välj glutenfri pajdeg och laktosfria mjölkprodukter
Viktväktare
Använd filodeg och mager crème fraiche
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Couvent des Jacobins Chardonnay nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl