Crème Catalan är den spanska varianten av Frankrikes Crème Brulée. Crème Catalan är smaksatt med kanel och apelsinskal. Servera den gärna med apelsinklyftor utan hinnor och några bär.

6 personer

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 6 äggulor
  • 5 msk strösocker

Till avbränning

  • Råsocker (eller strösocker)

Till servering

  • 2 apelsiner – hinnfria klyftor
  • Bär
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 95oC
  • Blanda mjölk och grädde
  • Lägg i den delade vaniljstången med urskrapade frön, kanel och apelsinskal
  • Koka upp mjölkblandningen och låt den svalna lite
  • Sila bort kryddorna från mjölkblandningen
  • Vispa äggulorna med strösocker
  • Häll långsamt mjölkblandningen i äggulesmeten under visning
  • Häll upp smeten i formar som klarar ugnsvärme
  • Grädda i ca 60 minuter eller tills smeten stelnat
  • Låt svalna och ställ sen formarna i kylen (gärna över natten)

Till servering

  • Skär ut hinnfria klyftor av apelsinerna
  • Strö ett tunt lager råsocker (eller strösocker) över formarna
  • Värm sockret med en gasolbrännare tills det har smält och blivit brunt ock knäckigt
  • Om du inte har brännare – sätt in formarna högt upp i het ugn en kort stund
  • Dekorera efterrätten med bär och servera med apelsinklyftor

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Välj annan efterrätt

IBS

Välj laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare

Välj mager grädde eller gör efterrätten på enbart mjölk

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Château du Levant sött nr 4153, 110:- (37 cl)

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng