Crème Catalan
Crème Catalan är den spanska varianten av Frankrikes Crème Brulée. Crème Catalan är smaksatt med kanel och apelsinskal. Servera den gärna med apelsinklyftor utan hinnor och några bär.
6 personer
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl grädde (valfri fetthalt)
- 1 vaniljstång
- 1 kanelstång
- Rivet skal av 1 apelsin
- 6 äggulor
- 5 msk strösocker
Till avbränning
- Råsocker (eller strösocker)
Till servering
- 2 apelsiner – hinnfria klyftor
- Bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 95oC
- Blanda mjölk och grädde
- Lägg i den delade vaniljstången med urskrapade frön, kanel och apelsinskal
- Koka upp mjölkblandningen och låt den svalna lite
- Sila bort kryddorna från mjölkblandningen
- Vispa äggulorna med strösocker
- Häll långsamt mjölkblandningen i äggulesmeten under visning
- Häll upp smeten i formar som klarar ugnsvärme
- Grädda i ca 60 minuter eller tills smeten stelnat
- Låt svalna och ställ sen formarna i kylen (gärna över natten)
Till servering
- Skär ut hinnfria klyftor av apelsinerna
- Strö ett tunt lager råsocker (eller strösocker) över formarna
- Värm sockret med en gasolbrännare tills det har smält och blivit brunt ock knäckigt
- Om du inte har brännare – sätt in formarna högt upp i het ugn en kort stund
- Dekorera efterrätten med bär och servera med apelsinklyftor
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Välj annan efterrätt
IBS
Välj laktosfria mjölkprodukter
Viktväktare
Välj mager grädde eller gör efterrätten på enbart mjölk
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Château du Levant sött nr 4153, 110:- (37 cl)