En moussaka gjord på lammfärs eller sojafärs med aubergine och en äggstanning eller vegosås påminner om ett soligt Grekland.

6 personer

Färsen

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g lammfärs – kan bytas mot nötfärs eller sojafärs
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 förpackning krossade tomater
  • salt, nymalen svartpeppar

Grönsaker

  • 2-3 aubergine – kan bytas mot potatis
  • 0,5 tsk salt

Äggstanning

  • 6 ägg
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • salt, nymalen svartpeppar

Vegosås

  • 6 dl Sojamjölk
  • 3,5 msk vetemjöl
  • salt, nymalen svartpeppar
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200oC

Grönsaker

  • Skiva auberginen och blanda med salt och ställ åt sidan (låt vätskan droppa av)
  • Om du vill använda potatis  – skala, skiva den och koka knappt mjuk

Färs

  • Fräs lök och vitlök i olivolja
  • Tillsätt färsen och fortsätt fräsa
  • Tillsätt paprikapulver och krossade tomater och låt koka ihop lite
  • Krydda med salt och svartpeppar

Äggstanning

  • Blanda ägg och yoghurt
  • Krydda med salt och svartpeppar

Vegosås

  • Blanda sojamjölk och idealmjöl
  • Krydda med salt och svartpeppar
  • Koka upp och låt koka ca 5 minuter

Montering

  • Torka av aubergineskivorna
  • Bottna en ugnssäker form med hälften av aubergine- eller potatisskivorna
  • Bred ut köttfärs- eller sojaröran över
  • Lägg på resten av grönsaksskivorna
  • Toppa med äggstanning eller vegosås
  • Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och moussakan fått fin färg (ca 20 minuter)

Glutenfri

Använd äggstanning

Laktosfri

Använd laktosfri yoghurt

Vegan

Använd sojafärs och vegosås

IBS

Uteslut lök och vitlök. Använd äggstanning med laktosfri yoghurt

Viktväktare

Fiskätare

Använd sojafärs

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Vinförslag: Briccotondo nr 2773, 89:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng