Svamprisotto med stekt kycklingbröst eller sojafilé
En smakrik risotto med svamp ifrån skogspromenaden eller butiken värmer i höstrusket. Till risotton serverar jag stekt majskycklingbröst eller sojafilé.
6 personer
Kyckling
- 0,9-1 kg kycklingbröstfilé med skinn (gärna svensk majskyckling)
- 3 msk smör
- Salt och svartpeppar
Risotto
- 4 dl arborioris (risottoris)
- 1 schalottenlök
- 1 l rensad svamp
- 3 dl torrt vitt vin
- 7-8 dl kyckling- eller svampbuljong (eller fond + vatten)
- 2 dl riven parmesan
- 2 msk smör
- Salt och svartpeppar
Till servering
- En fräsch sallad
Gör så här:
Kyckling
- Sätt på ugnen 225oC
- Krydda kycklingfiléerna och bryn dem i smör i varm panna
- Lägg över kycklingen i en ugnssäker form
- Sätt i en stektermometer i tjockaste delen
- Ställ in kycklingen i ugnen och stek till 75oC innertemperatur eller tills köttsaften är ofärgad
- Låt kycklingen vila medan risotton blir klar
- Om du väljer sojafilé: stek den enligt anvisning på förpackningen
Risotto
- Värm buljongen
- Finhacka det mesta av svampen (spar lite till garnering)
- Fräs lök och svamp i smöret
- Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter
- Häll på vinet och låt det koka in
- Späd med buljongen lite i taget
- Låt koka ca 20 minuter (eller till risotton är krämig och riset har lite tuggmotstånd kvar)
- Rör ner parmesanosten och krydda med salt och svartpeppar (tänk på att osten är salt)
Servering
- Stek resten av svampen i smör
- Servera risotton med stekt kyckling eller sojafilé, stekt svamp som garnering och gärna en fräsch sallad
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och uteslut parmesanosten
Vegan
Använd mjölkfritt margarin och sojafilé
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd laktosfritt smör och uteslut svamp och lök i risotton
Viktväktare
Stek kycklingen i ugnen utan att bryna innan.
Fiskätare
Använd sojafilé
Dryckesförslag
Bourgogne Rouge, pinot noir nr 5475, 109:-