Gryta med fisk och skaldjur
En värmande gryta med fisk och skaldjur serveras med vitlökscrème och surdegsbröd.
6 personer
Fiskgryta
- 6 små morötter
- 2 fänkålsstånd
- 1 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 pkt saffran
- 0,5 kg laxfilé
- 0,5 kg torskfilé
- 1 nät musslor
- 0,6 dl fiskfond eller grönsaksfond
- 3 dl vitt vin
- 1 l (drygt) vatten
- 1 knippa dill
- salt o peppar
Vitlökscrème
- 3 dl Crème fraiche valfri fetthalt
- 0,5 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- Salt
Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna, ta bort stocken på fänkålen och spara blasten till senare
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Skrubba musslorna (kasta de som inte stänger sig)
- Gör vitlökscrème – blanda Crème fraiche, olivolja, vitlök o lite salt
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter och fänkål
- Häll på vitt vin, vatten och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är al dente
- Lägg i fisken och musslorna och låt koka till de öppnar sig (ca 5 min, kasta de musslor som inte öppnat sig)
- Häll upp i soppskålar, garnera med fänkålsblasten och dill
- Servera med vitlökscrème och bröd
Glutenfri
Servera med glutenfritt bröd
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche
Vegan
Välj en annan varmrätt
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Uteslut vitlök och lök i grytan. Ersätt fänkålen med haricots verts. Servera grytan med laktosfri naturell crème fraiche.
Viktväktare
Använd mager crème fraiche och uteslut olivoljan i vitlökscrèmen.
Fiskätare
Dryckesförslag
Château Bonnet nr 78043, 119:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl