Äppelpaj med vispad grädde
Nu kommer svenska äpplen i butikerna (eller egna trädgården). Jag serverar äppelpaj med vispad grädde till.
6 personer
Med pajdeg
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 250 g smör/mjölkfritt margarin
- 6 msk vatten
Med filodeg
- 6 ark filodeg
- 3 msk smör/mjölkfritt margarin
Fyllning
- 500 g äpplen skurna i tärningar
- 0,5-1 dl socker (beroende på hur söta äpplena är)
- 2 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma (helst hela kardemummafrön som stötts i mortel)
Till servering
- 3 dl vispgrädde/sojavisp
Gör så här:
Pajdegen / filodeg
- Lägg havregryn, mjöl och smör/margarin (i mindre bitar) i en matberedare
- Kör till en grynig massa
- Tillsätt vattnet och kör till en deg
- Kavla ut pajdegen mellan bakplåtspapper och låt sen vila i kylen ca 30 minuter
- Sätt ugnen på 200 o
- Flytta över degen i en pajform med ca 30 cm diameter
Om du använder filodeg tar du 6 ark (resten kan frysas)
- Pensla ett ark med smör – ”lite slarvigt”
- Lägg nästa ark på det första lite snett
- Fortsätt att pensla varje ark och lägg nästa lite snett.
- Lägg de sammanlagda filodegsarken i en pajform
Fyllningen
- Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar (de behöver inte skalas)
- Blanda äppeltärningarna med socker, kanel och kardemumma och lägg i pajbotten (behöver inte förgräddas)
Gräddning
- Grädda pajen i ca 20 minuter tills den fått fin färg och äppeltärningarna är mjuka
Servering
- Servera med vispgrädde eller sojavisp
Glutenfri
Välj pajdeg och använd glutenfritt mjöl
Laktosfri
Använd laktosfritt smör och vispgrädde
Vegan
Använd mjölkfritt smör och sojavisp
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Välj annan efterrätt t. ex hallonpaj (se separat recept)
Viktväktare
Använd filodeg och pensla med smält smör blandat med vatten. Minska sockermängden till hälften. Uteslut grädden.
Fiskätare
Dryckesförslag
Dryckesförslag: Kaffe eller te och kanske ett litet glas calvados