Frökex
Salta, spröda kex med mycket frön att knapra på före maten.
8-12 personer
- 2 dl mjöl t. ex vetemjöl, dinkel eller glutenfritt mjöl
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl linfrö
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl rapsolja
- 2 dl varmt vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150o C
- Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och vatten.
- Fördela den lösa gröten på 2 bakplåtspapper. Täck med ett bakplåtspapper och tryck eller kavla ut tunt. Tag bort pappret.
- Strö på krossat flingsalt (ca ½ msk per plåt) och tryck fast med hjälp av pappret. Ta bort det övre pappret.
- Gör likadant med nästa plåt.
- Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluft ca 35-50 minuter. Kexen ska ha en guldbrun färg.
- Låt kexen svalna i ugnen med luckan på glänt. Bryt i bitar och förvara torrt.
Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl
Laktosfri
Vegan
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd glutenfritt mjöl
Viktväktare
Kexen är inte helt magra – men tunna. Ta lite.
Fiskätare
Dryckesförslag
Louis Bouillot Brut mousserande nr 7688, 125:-