Skärgårdsgryta med bulgur
Här serverar jag en saffransdoftande skärgårdsgryta – kanske med egenfångad fisk – annars går det naturligtvis bra med fryst. Musslor på burk är helkonserv och behöver inte kylförvaras. Har du kyl ombord är det gott med kräftstjärtar i grytan och du kan använda de grönsaker som finns ombord.
6 personer
- 6 morötter
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 paket saffran
- 2 msk olivolja
- 6 hg fiskfilé eller 8 hg sojafilé
- 2 burkar musslor
- 2 burkar kräftstjärtar i lake
- 2 msk fiskfond eller grönsaksfond eller 1 buljongtärning
- 3 dl crème fraiche/sojafraiche
- 1 dl vitt torrt vin
- 1 knippa dill
- salt och peppar
- 6 portioner kokt bulgur eller ris
Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter
- Häll i crème fraiche, vitt vin och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är knappt färdiga
- Lägg i fisken och koka försiktigt ca 3 minuter
- Lägg i musslor och kräftstjärtar och låt grytan få ett snabbt uppkok (får inte koka efter det – då blir skaldjuren sega)
- Servera med kokt bulgur eller ris
.
Glutenfri
Välj ris
Laktosfri
Välj laktosfri crème fraiche
Vegan
Välj sojafilé, sojafraiche och grönsaksfond/buljong
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Uteslut vitlök och lök. Välj laktosfri crème fraiche och servera med ris.
Viktväktare
Använd lite olivolja och mager crème fraiche
Fiskätare
Dryckesförslag
Vit box Brochet Facile Sauvignon Blanc nr 2267, 244:-/3l
Alkoholfritt: Alkoholfri öl