Potatiskaka med renskav eller svamp
En varm potatiskaka med topping av renskav eller svamp passar bra på buffébordet.
6 personer (på buffé)
Potatiskaka
- 12 medelstora potatisar
- 4-5 dl mjölk/sojamjölk
- 0,5 tsk salt
- Nymalen svartpeppar
Renskavtopping
- 1 paket renskav (ca 240g)
- 1 msk smör
- 8-10 enbär (krossade)
- 1 dl matlagningsgrädde/mjölk
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Svamptopping
- 250 g svamp (t.ex. kantareller eller skogschampinjoner)
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 1 dl sojagrädde/sojamjölk
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Garnering
- Lingon
Gör så här:
Potatiskaka
- Skala potatisen och skär i tunna skivor
- Koka potatisskivorna i mjölk/sojamjölk tills de är nästan mjuka
- Krydda med salt och svartpeppar
- Sätt på ugnen på 200oC.
- Häll över potatisen i en ugnsform (det bör bli 2-3 cm tjockt lager)
- Grädda potatisen i ugnen tills den fått fin färg
- Låt potatisen kallna i formen
- Stansa eller skär ut runda eller fyrkantiga ”kakor” ur potatisformen
- Lägg ”kakorna” i en form som tål mikro (hit kan du förbereda och ställa i kylen)
Topping
- Fräs renskav eller svamp i smör/margarin
- Krydda och häll på grädde/sojagrädde
- Låt grädden koka in
Servering
- Värm potatiskakorna i mikron
- Lägg på valfri topping
- Strö över lingon
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Använd sojamjölk, mjölkfritt margarin och svamp
IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter och renskav (undvik svamp)
Viktväktare
Stek i belagd panna med lite smör, använd mager mjölk till potatiskaka och topping.
Fiskätare
Använd svamptopping
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag rött: Briccotondo 2773, 89:-
Alkoholfritt: Mariestads alkoholfria öl