Paella med kyckling och chorizo
Den spanska paellan kan göras på många olika sätt. Här har jag valt kyckling och chorizo.
6 personer
- 600 g kycklingfilé
- 300 g chorizo eller annan kryddig korv
- 0,5 dl olivolja
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 1 msk paprikapulver
- 1 paket (0,5 g) saffran
- 5 dl paellaris (eller risottoris)
- 3 hg körsbärstomater
- 8-9 dl kokande vatten
- 3 msk kycklingfond
- Salt, nymalen svartpeppar
- 3 dl frysta gröna ärtor
Gör så här:
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och skiva korven
- Hacka lök och vitlök och skär paprikan i småbitar
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna eller traktörpanna
- Fräs lök, vitlök och paprika i oljan ett par minuter
- Tillsätt kyckling och korv och fortsätt fräsa några minuter
- Tillsätt saffran och paprikapulver
- Tillsätt riset och fortsätt fräsa ett par minuter
- Krydda med salt och peppar
- Tillsätt vattnet, kycklingfond och tomater
- Låt koka upp och fortsätt småputtra under lock tills riset är klart (ca 20 minuter)
- Kolla på slutet så att riset inte kokar torrt
- Lägg i ärtorna och lägg på locket igen
- Ta pannan från värmen och låt den stå några minuter tills ärtorna är varm
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
Välj paella med sojafilé och vegokorv (se separat recept)
IBS
Uteslut vitlök, lök och korv. Öka mängden kyckling. Uteslut fonden om den innehåller lök.
Viktväktare
Minska olivoljan till hälften
Fiskätare
Välj paella med skaldjur (se separat recept)
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Montecillo Crianza rött nr 2643, 99:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl