Laxpaj
Rökt lax, spenat och ägg blir en god fyllning i denna paj. Servera gärna med en fräsch sallad.
6 personer
Pajskal vanligt
- 250 g smör
- 6 dl mjöl
- 6 msk vatten
Pajskal glutenfri
- 200 g smör
- 3 dl rena havregryn (glutenfritt)
- 3 dl majsmjöl
- 1,5 dl kesella
Fyllning
- 250 g babyspenat
- 500 g kallrökt lax (i strimlor)
- 8 ägg
- 4 dl mjölk
- smör
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200oC.
- Blanda smör och mjöl (eller havregryn + majsmjöl) till en grynig massa.
- Tillsätt vatten (och kesella) och blanda ihop till en deg.
- Dela degen i två delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Lägg i kylen en stund (eller till nästa dag).
- Lossa pappret och lägg de utkavlade degbottnarna i två pajformar. Nagga botten.
- Fräs spenaten i smör och krydda med salt och svartpeppar. Låt kallna.
- Fördela spenaten i pajskalen och lägg laxen ovanpå.
- Vispa ihop ägg och mjölk salta och peppra lätt (laxen är salt).
- Häll äggstanningen över laxen.
- Grädda pajerna i ca 20 minuter till ägget stannat.
Glutenfri
Använd glutenfri pajdeg.
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter.
Vegan
Välj vegopaj (separat recept)
IBS
Använd glutenfri pajdeg och laktosfria mjölkprodukter.
Viktväktare
Nja – ta en liten bit.
Fiskätare
Dryckesförslag
Vinförslag: Vitt vin: Chateau Bonnet nr 4151. 89:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl