Baklava
Efter en god middag brukar det vara gott med något sött. Baklava hittar du i välsorterade asiatiska mataffärer. Du kan också baka den själv.
6 personer (det blir Baklava över)
Sockerlag
- 2 dl vatten
- 175 g strösocker
- 1 citron (saften)
Baklava
- 125 g filodeg
- 100 g smör
- 200 g hackade nötter (pistage, valnötter eller mandel
Till garnering
- 50 g hackade pistagenötter
Gör så här:
- Koka ihop sockerlagen och låt den kallna
- Sätt på ugnen på ugnen på 175oC.
- Smält smöret/mjölkfritt margarin
- Smörj en liten ugnsplåt eller form
- Lägg i ett ark filodeg
- Pensla ”lite slarvigt” med smör/mjölkfritt margarin
- Lägg på nästa ark och pensla
- Fortsätt med ett ark till
- Fördela hälften av nötterna över degen
- Lägg ytterligare 3 lager med smör/mjölkfritt margarin mellan
- Lägg på resten av nöthacket
- Lägg på ytterligare 5 ark filodeg med smör/mjölkfritt margarin
- Skär baklavan i munsbitar med vass kniv
- Grädda i ca 25 minuter tills baklavan fått fin färg
- Ta ut baklavan ur ugnen och skeda över sockerlagen
- Låt kallna helt innan servering
Glutenfri
Använd rispapper i stället för filodeg
Laktosfri
Använd laktosfritt smör
Vegan
Använd mjölkfritt margarin
IBS
Använd rispapper i stället för filodeg och laktosfritt smör
Viktväktare
Inget för viktväktare – Välj annan efterrätt
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik