Äppelsorbet med fänkålssirap

Dessert, Fiskätare, Glutenfri, Laktosfri, Nyheter, Recept, Vegan, Viktväktare

Nu finns det fina svenska äpplen i trädgården eller butiken. Jag gör en äppelsorbet och serverar med fänkålssirap

6 personer

Äppelsorbet

  • 6 syrliga äpplen (gärna svenska)
  • 6 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 krm citronsyra
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk glykos (finns på apoteket)

Fänkålssirap

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ”fänkålsdill”

Rostad fänkål

  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk socker

Till servering

  • Fänkålsdill
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Äppelsorbet

  • Skär äpplena i små bitar (de behöver inte skalas)
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
  • Koka upp vatten, socker, citronsyra och vaniljstång och frön
  • Lägg i äpplebitarna och koka 10 minuter
  • Låt äpplebitarna kallna i lagen
  • Sila bort äppelbitarna (de är goda att äta i morgonfilen)
  • Rör ner glykosen i äppellagen
  • Kyl äppellagen
  • frys sorbeten i glassmaskin eller frys i form och och rör då om flera gånger under infrysningen
  • När sorbeten gått färdigt i glassmaskin ställ den i frysen i minst 4 timmar

Fänkålssirap

  • Koka upp socker och vatten
  • Koka tills sockerlagen blir simmig
  • Plocka ”dillen” från färsk fänkål
  • Mixa ”fänkålsdillen” med sockerlagen och låt den kallna

Rostad fänkål

  • Rosta fänkålsfrön i torr stekpanna till det börjar dofta
  • Strö på socker och fortsätt värma försiktigt till sockret smält
  • Tag bort stekpannan från värmen och rör runt tills fröna är täckta av socker

Servering

  • Strö lite rostad fänkål på tallriken och lägg på en kula äppelsorbet
  • Droppa över fänkålssirap
  • Strö lite mer rostad fänkål på tallriken
  • Garnera med ”fänkålsdill”
  • Servera genast

 

Glutenfri

Laktosfri

Vegan

IBS

Välj annan efterrätt

Viktväktare

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Brännland iscider nr 2918, 249:- / 37 cl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng