Äppelsorbet med fänkålssirap
Nu finns det fina svenska äpplen i trädgården eller butiken. Jag gör en äppelsorbet och serverar med fänkålssirap
6 personer
Äppelsorbet
- 6 syrliga äpplen (gärna svenska)
- 6 dl vatten
- 3 dl strösocker
- 4 krm citronsyra
- 1 vaniljstång
- 2 msk glykos (finns på apoteket)
Fänkålssirap
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl ”fänkålsdill”
Rostad fänkål
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 msk socker
Till servering
- Fänkålsdill
Gör så här:
Äppelsorbet
- Skär äpplena i små bitar (de behöver inte skalas)
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
- Koka upp vatten, socker, citronsyra och vaniljstång och frön
- Lägg i äpplebitarna och koka 10 minuter
- Låt äpplebitarna kallna i lagen
- Sila bort äppelbitarna (de är goda att äta i morgonfilen)
- Rör ner glykosen i äppellagen
- Kyl äppellagen
- frys sorbeten i glassmaskin eller frys i form och och rör då om flera gånger under infrysningen
- När sorbeten gått färdigt i glassmaskin ställ den i frysen i minst 4 timmar
Fänkålssirap
- Koka upp socker och vatten
- Koka tills sockerlagen blir simmig
- Plocka ”dillen” från färsk fänkål
- Mixa ”fänkålsdillen” med sockerlagen och låt den kallna
Rostad fänkål
- Rosta fänkålsfrön i torr stekpanna till det börjar dofta
- Strö på socker och fortsätt värma försiktigt till sockret smält
- Tag bort stekpannan från värmen och rör runt tills fröna är täckta av socker
Servering
- Strö lite rostad fänkål på tallriken och lägg på en kula äppelsorbet
- Droppa över fänkålssirap
- Strö lite mer rostad fänkål på tallriken
- Garnera med ”fänkålsdill”
- Servera genast
Glutenfri
Laktosfri
Vegan
IBS
Välj annan efterrätt
Viktväktare
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
Grön
Använd
Gul
Anpassa receptet
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Brännland iscider nr 2918, 249:- / 37 cl