Rökt lax, spenat och ägg blir en god fyllning i denna paj. Servera gärna med en fräsch sallad.

6 personer

Pajskal vanligt

  • 250 g smör
  • 6 dl mjöl
  • 6 msk vatten

Pajskal glutenfri

  • 200 g smör
  • 3 dl rena havregryn (glutenfritt)
  • 3 dl majsmjöl
  • 1,5 dl kesella

Fyllning

  • 250 g babyspenat
  • 500 g kallrökt lax (i strimlor)
  • 8 ägg
  • 4 dl mjölk
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200oC.
  • Blanda smör och mjöl (eller havregryn + majsmjöl) till en grynig massa.
  • Tillsätt vatten (och kesella) och blanda ihop till en deg.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Lägg i kylen en stund (eller till nästa dag).
  • Lossa pappret och lägg de utkavlade degbottnarna i två pajformar. Nagga botten.
  • Fräs spenaten i smör och krydda med salt och svartpeppar. Låt kallna.
  • Fördela spenaten i pajskalen och lägg laxen ovanpå.
  • Vispa ihop ägg och mjölk salta och peppra lätt (laxen är salt).
  • Häll äggstanningen över laxen.
  • Grädda pajerna i ca 20 minuter till ägget stannat.

Glutenfri

Använd glutenfri pajdeg.

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter.

Vegan

Välj vegopaj (separat recept)

IBS

Använd glutenfri pajdeg och laktosfria mjölkprodukter.

Viktväktare

Nja – ta en liten bit.

Fiskätare

Dryckesförslag

Vinförslag: Vitt vin: Chateau Bonnet nr 4151. 89:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng