Fruktig sallad med färskpotatis serveras med ugnsbakad lax eller stekta sojafiléer
En färskpotatissallad som går att variera med det du tycker är gott. Jag vill ha småblad av spenat och mangold och gärna tomater och någon frukt t.ex nektariner. Nu finns det härlig svensk färskpotatis i butikerna. Eftersom det blir en citronsås till lax/sojafiléer så jag gör ingen dressing till salladen. Jag har dekorerat salladen med ätliga blommor. Ställ gärna fram en god olivolja på bordet.
Potatissallad 6 personer
- ca 20 medelstora färskpotatisar
- 1 stor påse småbladssallad
- 1 påse spenat
- 1 paket röda körsbärstomater
- 2 nektariner
Potatissallad – gör så här:
- Skölj och ansa grönsakerna
- Koka färskpotatisen
- När potatisen svalnat något skär du den i lagom munsbitar och varvar med övriga ingredienser i en skål eller på ett stort fat.
Lax eller sojafilé 6 personer
- 1,2-1,5 kg laxfilé med skinn eller
- 1,0-1,2 kg sojafilé
Lax eller sojafilé – gör så här:
Laxfilé
- Sätt ugnen på 225oC.
- Torka laxfilén och lägg på en ugnsplåt med skinnet ner
- Salta och mal över svartpeppar
- Pressa över citronsaft
- Baka laxen i ugnen ca 15 minuter – tills den är knappt genomstekt (beror på tjockleken)
Sojafilé
- Krydda sojafiléerna med salt, svartpeppar och pressad citron.
- Stek i rapsolja i het panna
Servera med citronsås och ljummen potatissallad
Citronsås 6 personer
- 4 dl creme fraiche /sojafraiche
- rivet skal av 2 citroner
- pressad saft av 1 citron
Citronsås – gör så här:
- Tvätta citronen
- Riv skalet och blanda med crème fraiche/sojafraiche
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri mjölkprodukt
Vegan
Använd soja filé och sojafraiche
IBS
Använd laktosfri mjölkprodukt
Viktväktare
Använd mager mjölkprodukt
Fiskätare
Dryckesförslag
Vinförslag: Couvent des Jacobins Chardonnay nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl