Efter en god middag brukar det vara gott med något sött. Baklava hittar du i välsorterade asiatiska mataffärer. Du kan också baka den själv.

6 personer (det blir Baklava över)

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 175 g strösocker
  • 1 citron (saften)

Baklava

  • 125 g filodeg
  • 100 g smör
  • 200 g hackade nötter (pistage, valnötter eller mandel

Till garnering

  • 50 g hackade pistagenötter
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Koka ihop sockerlagen och låt den kallna
  • Sätt på ugnen på ugnen på 175oC.
  • Smält smöret/mjölkfritt margarin
  • Smörj en liten ugnsplåt eller form
  • Lägg i ett ark filodeg
  • Pensla ”lite slarvigt” med smör/mjölkfritt margarin
  • Lägg på nästa ark och pensla
  • Fortsätt med ett ark till
  • Fördela hälften av nötterna över degen
  • Lägg ytterligare 3 lager med smör/mjölkfritt margarin mellan
  • Lägg på resten av nöthacket
  • Lägg på ytterligare 5 ark filodeg med smör/mjölkfritt margarin
  • Skär baklavan i munsbitar med vass kniv
  • Grädda i ca 25 minuter tills baklavan fått fin färg
  • Ta ut baklavan ur ugnen och skeda över sockerlagen
  • Låt kallna helt innan servering

Glutenfri

Använd rispapper i stället för filodeg

Laktosfri

Använd laktosfritt smör

Vegan

Använd mjölkfritt margarin

IBS

Använd rispapper i stället för filodeg och laktosfritt smör

Viktväktare

Inget för viktväktare – Välj annan efterrätt

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Här är det nog godast med starkt svart kaffe

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng